www.cildirgoyce.com

12.KEZ GELENEKSEL KAZ GECESİNDE BİR ARAYA GELDİLER

12.KEZ GELENEKSEL KAZ GECESİNDE BİR ARAYA GELDİLER

Bağcılar Halk Sarayında ....

        06 Şubat 2016 Cumartesi günü Bağcılar Halk Sarayında Aşık Şenlik Kültür Derneğinin organize ettiği gecede Aşık Şenlikliler 12.´kez buluştular.  Her yıl geleneksel olarak yapılan gecede konuklara her sene olduğu gibi geleneksel kaz yemeği ikram edildi ve salonu dolduran çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu kalabalık halaylar ile geceyi sonlandırdı.  Bu sene 12.si düzenlenen geceye katılım bir önceki yıllara nazaran biraz daha az da olsa salonda bine yakın misafir vardı. Gecede bir konuşma yapan Âşık Şenlik Kültür Derneği Başkanı Halil Sayak köylülerimizi bir araya getirip onlarla birlikte vakit geçirmekten çok memnun olduklarını dile getirirken sözlerin Âşık Şenliğin 93 Koçaklaması ile son verdi.

         Geceye siyaset dünyasından AKP İstanbul 3.Bölge Milletvekili Feyzullah Kıyıklık, Harun Karaca ve Tülay Kaynarca´nın yanı sıra Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ve Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ile birçok siyasi parti ve dernek başkanları ile yönetim kurulu üyeleri katıldılar.

       Gecede konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı ? Burada sizlerle olmaktan mutluluk duyuyor ve her zaman yanınızda olduğumu bilmenizi istiyorum´ derken aynı zamanda bahar aylarında Çıldır´a bir ziyaret yapacağının bilgisini verdi.

                Yine gecede ev sahibi olarak konuşan Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup Azizoğlu ; ?Edebin erkânınmerkezi Çıldır´dan hepinize kucak dolusu selamlar getirdiğim diye sözlerine başladı ve 2016 yılında Çıldır ve Aşık Şenlik´te toplam 16 projeye start vereceklerini ve bugüne kadar belediye hizmet araçlarını yenilediklerini, Sanayi Sitesi temelini attıklarını, Otobüs Garajı yapıldığını, Aşık Şenlik içme suyu hattının yenileneceğini, mezarlıkların biri hariç duvar ve çevre düzenlemelerinin yapılacağını, Aşık Şenlik Kültür evinin de 2016 yılı içinde bitirileceğini ve Çıldır Gölü kenarında Belediyeye ait bir otel yapılacağının bilgilerini verdi ve salondaki bulunan tüm konuklardan Çıldır ilçemizin nüfusunun On binin altına düştüğünü ve özellikle emekli olanların nüfuslarını Çıldır´a aldırmaları çağrısı yaparak sözlerine son verdi. Ayrıca hemen, hemen her geceye katılan İstanbul 3.Bölge Milletvekili Feyzullah Kıyıklık yaptığı konuşmada bu gecelerin elbette çok mühim olduğunu, kaz yemeği ikramının da güzel olduğunu ancak asıl mühim olanın Âşık Şenliği anlamak ve anlatmak olması gerektiğini ve gençliği Âşık Şenliğin ilmi ve irfanıyla tanıştırmak , onları Aşık Şenliğin ahlaki bakış açısıyla yetiştirmenin en mühim şey olduğunu vurgulayarak, salonda yaşanan derin uğultu ve gürültüye karşı adeta tepkisini dile getirdi. Sunuculuğunu Âşık Korkmaz İkan´ın yaptığı gecede sahne alan Aşık Bayram Denizoğlu, Aşık Tuncay Şafak ve Aşık Zikri Topal Aşık Şenliğe ait eserleri seslendirirken, kendisi de Aşık Şenlikten olan Türk Halk Müziği sanatçısı Cevdet Yılmaz ile Davul Zurna ekibi ise en çok rağbet görenlerin başında geldi.

                Derneğe katkı yapan iş adamlarına ödüller verilirken bundan önceki senelerde gecelere destek olan ve katılan birçok iş adamının mali destek de bulunsalar bile geceye gelmedikleri gözlerden kaçmadı.

Geceye İzmir´den gelen Âşık Şenliğin torunu Yılmaz Şenlikoğlu´na en azından bir selamla konuşması yapması için söz verilmediği ancak programın sonuna doğru sahneye çağrılsa da kendisinin haklı tepki göstererek konuşmayı red ettiği gözlerden kaçmazken bu geceyi düzenleyenlerin gecenin ismini koyarken tekrardan düşünmeleri gerektiğini bir kez daha göstermiş oldu.

Bugüne kadar gerekli şekilde gençlere Âşık Şenliğin anlatılmaması ve yozlaşan kültürümüzde hesaba katıldığında görüldü ki bu gibi özellikle kaz yemeğinin ikramının ön planda olduğu gecelerde Âşık Şenliği anmak veya anlatmak pek de mümkün olmamakta davul ve zurnanın çekici ve iç gıcıklayıcı nameleri maalesef ki Aşık Şenliğin her biri birer mücevher olan sözlerini bastırmaktadır. Gecede gençlerin sürekli oynayıp halay çekme isteği ve sahne alan Âşıklara adeta kulaklarını tıkamaları hem sahne alan Âşıkların hem de oraya bu kültürü bir nebze olsun yaşamak gayesi ile bulunanları üzmüştür.

Anlaşılan o ki artık Âşık Şenlik Kültür Derneği bu faaliyeti her sene Âşık Şenlik Gecesi altında değil Âşık Şenlikliler Buluşması ve Kaz Yemeği adı altında yapmalıdır. Böylece hem Âşıklık kültürüne ve onun temsilcilerine gönül yarası açmamalı hem de bu geceye Âşık Şenliği tanımak gayesi ile gelenlerde hayal kırıklığına neden olmamalı ve Hak Aşığı Aşık Şenliği Babanın maneviyatına saygı gösterilmemelidir hem de köylülerin çoğunluğunun talebi olan eğlencede onları bir araya getirmiş olmalıdırlar.  

Gece sonunda konuyu görüştüğümüz Âşık Şenlik Dernek Başkanımızda ayrı bir gece ile Âşık Şenliği anacak ve onun hayatı ile eserlerini tanıtacaklarını söyleyerek adeta bu tezimizi doğrulamış oldular ve seneye yine aynı yerde, aynı ekiple ve aynı konseptle buluşmak üzere diyerek gelenlere teşekkürlerini sundular.

Sinan KARAÇAY/Çıldırmanşet/İstanbul