www.cildirgoyce.com

300 KOYUN KREDİ ŞARTLARI AÇIKLANDI

300 KOYUN KREDİ ŞARTLARI AÇIKLANDI

Gıda, Tarım ve Hayvancılık...

     Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba 300 koyun projesi hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Fakıbaba 300 koyun kredisinin Tarım Kredi ve Ziraat Bankası tarafından verileceğini açıklarken, TİGEM tarafından ise yem desteği ve asgari ücretin verileceğini söyledi.

     Bakanın açıklaması şu şekilde;

300 Koyun Kredisi Çekmek İçin Gerekli Şartlar

- Çiftçinin 300 koyuna bakabilmek için yeterli büyüklükte ahırı, barınağı veya ağılı olması gerekiyor.Bu mevsim koşullarına göre uygun şartlarda inşa edilmiş barınaklar olmalıdır.

- Çiftçinin daha önce küçükbaş hayvancılık yapmış olması gerekiyor. Bu konuda Halk Eğitim Merkezlerinden alınan Hayvan Sağlığı ve koyun yetiştiriciliği belgelerinin yeterli görüleceği değerlendiriliyor.

- Çiftçinin kredibilitesi yerinde olması gerekiyor. Eğer bankalardan çektiği kredileri geri ödememiş ise, kara listede ise, kredi kartı borçları mevcut ise çiftçiye onay verilmeyeceği, Ziraat Bankasından 300 koyun için kredi alamadığından asgari ücret, sigorta ve veteriner desteğinden de yararlanamayacağı ön görülüyor.

- Çiftçinin halen hayvancılığa devam ediyor olması veya olmaması farketmiyor. 300 koyun için ortalama 300 bin TL. kredi gerekeceğinden, çiftçinin 300 bin liralık arazisini ipotek ettirmesi gerekiyor. Asgari ücret, sigorta, yem ve diğer giderler de buna ilave edildiğinde çiftçinin ortalama 400 bin lira değerinde tarlası bulunması gerekiyor.

       Kredi Tarım Bakanının tarif ettiği şekilde Tarım Kredi ve Ziraat Bankasınca verileceğinden çiftçinin tarlasının 300 koyun edip etmeyeceği, Ziraat Bankası eksperi tarafından yapılacak olan eksper hizmeti sonucunda ortaya çıkacağı ve arazilerin eksper değerleri kadar kredi verilebileceği değerlendiriliyor. Kuzular Bakanlıkça belirlenecek belirli bir yaşa geldiğinde satılabilecek veya borca karşılık olarak Bakanlığa verilebilecek. Kredi ile alınan tüm hayvanlar zorunlu olarak sigorta ettirilecek. Erkek kuzular belirli bir ağırlığa ulaştıklarında kesime gönderilebilecek. Devlet kuzular için fiyat garantisi verecek. Veteriner hizmet giderleri, asgari ücret, sigorta ve benzeri tüm giderler çiftçinin hesabına yazılacak ve kuzular ödenmeye başladığında Devlete kuzu karşılığında veya kuzuların satılmasından elde edilen gelirle geri ödenecek.

      Projenin Türkiye´de ki anaç küçükbaş hayvan sayısının yeterli sayıya ulaşana kadar devam etmesi bekleniyor.

300 Koyun Kredisi Nasıl Geri Ödenecek?

     Geri ödeme hususu hakkında daha önce Tarım Bakanı çeşitli açıklamalarda bulunmuştu. Bu konuda yapılan en önemli açıklama, ödemelerin kuzular dünyaya geldiğinde yapılacağına yöneliktir. Burada ki husus maddeler halinde şöyledir.

- Geri ödemede hesaplama yapılacak ve hiçbir şekilde çiftçinin eline kalacak aylık para miktarı asgari ücretin altına düşmeyecektir.

- Bu yıl 150 koyun ödeniyorsa, ertesi yıl 150 koyun şeklinde ödeme yapılacak ve uygulama rehberinde belirlenen kriterlere göre (kaç yıl deniyor ise) geri ödeme tamamlanacak.

Başvurular Nereye Yapılacak?

    300 koyun kredisi için başvurular Tarım Kredi Kooperatifine, Ziraat Bankası ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl / İlçe Müdürlüklerine yapılacak. Şuan tüm hayvancılık ve tarım sektörlerinde geçerli olan faiz oranları üzerinden hemen başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Başvurular Ne Zaman Başlıyor?

      10 ŞUBAT 2018 tarihinde Resmi Gazete´de yayımlanan TKK ve Ziraat Bankası tarımsal kredilerine ilişkin karar gereğince 2018 yılı için düşük ve sıfır faizli kredi kullanımı şuan itibariyle başladı. Ancak projeye ilave olan 300 koyun projesinin İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine başvuru tarihleri hakkında kesin bir açıklama yapıldı.