www.cildirgoyce.com

AKAK`LA SÜT DEĞER KAZANIYOR

AKAK`LA SÜT DEĞER KAZANIYOR

AKAK Projesi tarafından Ardahan

   AKAK Projesi tarafından Ardahan İli merkezinde kurulan ve Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından işletilecek olan süt toplama merkezleri, süt sektörünün yeniden yapılandırılması için çok önemli bir adım olacaktır.
   Ardahan Kars Artvin Kalkınma Projesi kapsamında 12 - 22 Nisan 2015 tarihleri arasında Ardahan İli Göle İlçesi`nden 10 mandıra işletmecisi, Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü ile teknik personelleri ve AKAKP Bölge Koordinatörü`nün katılımıyla, Aksaray SÜTAŞ Tesisleri, İzmir İli Tire Süt Kooperatifi, Ömür Süt Ürünleri ve Ödemiş bölgesinde köylerde kurulmuş olan süt işleme ve süt toplama tesislerine inceleme gezisi düzenlendi.
Ardahan İli`nin adeta sanayisi niteliğinde olan süt işletmeciliği, ne yazık ki ham sütün AKAK Projesi tarafından Ardahan İli merkezinde kurulan ve Ardahan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından işletilecek olan süt toplama merkezleri, süt sektörünün yeniden yapılandırılması için çok önemli bir adım olacaktır. Süt toplama merkezleri ile ham süte erişim kolaylaşacak, süt fiyatları artacak ve bu duruma bağlı olarak süte verilen değer artmış olacaktır. Değeri artan bir ürünün üretimi ise üreticiler tarafından daha özveri ile yapılacaktır.
   Mandıra işletmecilerinin ortak görüşü; bölgede süt toplama sisteminin gelişebilmesi için üretici birliklerinin bu faaliyette aktif olarak rol alması ve AKAK Projesi tarafından desteklenen süt toplama merkezlerinin bu anlamda önemli bir açığı kapatacağı yönündedir. Geziye bizzat katılan Ardahan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Tanı; "Gezi yereldeki mandıra işletmecileri için çok faydalı oldu, yeni teknolojilerin yerinde gözlemlenmesi sanayi sütünün üretimine oldukça katkı sağlayacaktır, bu sayede Ardahan İli`nde süt işleme ve süt toplama merkezlerinden üreticiler ve işletme sahipleri daha fazla fayda sağlayabileceklerdir" dedi.