ARDAHAN ARICILIKTA HEDEF BÜYÜTTÜ

ARDAHAN ARICILIKTA HEDEF BÜYÜTTÜ

Ardahan Valisi Hüseyin Öner, “Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi” projesi kapsamında arıcılarla bir araya geldi

        Vali Hüseyin Öner, ilde arıcılık sektörünün gelişimine katkı sunmak amacıyla uygulamaya konulan “Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi” projesi kapsamında arı yetiştiricilerine 350 adet polen tuzaklı plastik kovan tabanı ve 2500 adet propolis tuzağı dağıtımı için düzenlenen programa katıldı.

       Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü'nde tarım ve orman müdürlüğü yetkilileri, sektör temsilcileri ve arı yetiştiricilerinin katılımı ile düzenlenen programda arıcılık sektörünün Ardahan ekonomisinde büyük yer tuttuğuna değinen Vali Öner, hem arıcılığı daha fazla geliştirmek, hem de coğrafi işaret tescilli Ardahan Çiçek balını daha bilinir hale getirmek için birçok çalışma ve proje yürüttüklerini söyledi.

       Uygulamaya konulan projelerle birlikte ekonomik gelirlerin artırılması yoluyla kırsalda yaşayan arıcıların yaşam memnuniyet düzeyinin artırılması ve göçün de azaltılmasının hedeflendiğini belirten Vali Öner daha sonra şunları konuştu:

          “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Kalkınma Ajansları eliyle yürütülen 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan 5 projeden biri olan "Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme Tesisi” projemiz, 10 Ekim 2022 tarihinde imzalanmıştır. Toplam bütçesi 2.580.000,00 TL olan projemiz kapsamında; Kafkas Arısının gen merkezi olan Ardahan ili genelindeki arıcıların ekonomik gelirlerinin artırılmasına, kuraklık veya tersi doğa olaylarından ekonomik olarak daha az etkilenmelerine ve bal harici ürünlerin (propolis, arı sütü, perga, apilarnil, polen) üretiminin ve satışının artırılmasına yardımcı olacak bir tesis kurulacaktır. Ekonomik gelirlerin artırılması yoluyla ilde kırsalda yaşayan arıcılarımızın yaşam memnuniyet düzeyinin artırılması ve göçün de azaltılması hedeflenmektedir. İldeki arıcılarla sözleşmeli üreticilik şeklinde işleyecek tesiste alınacak yan ürünlerin analizleri yapılarak uygun olan ürünler işlenecek, paketlenecek ve satışa hazır hale getirilerek pazarlaması da sağlanacaktır.

        Proje kapsamında; arı ürünleri eğitimlerine Mayıs ayı itibari ile başlanmıştır. Arı Zehri Üretimi eğitimi 24.05.2023 tarihinde 34 kişinin katılımı ile, Propolis Üretimi Eğitimi 30.05.2023 tarihinde 22 kişinin katılımı ile; Polen ve Perga (ari ekmegi) Üretimi Eğitimi ise 31.05.2023 tarihinde 21 kişinin katılımı ile gerçekleşmiştir. Proje kapsamında, arı üreticilerine 350 adet polen tuzaklı plastik kovan tabanı ve 2500 adet propolis tuzağı arı üreticilerine hibe edilecektir. Hibe edilecek malzemelerin toplam bedeli 133.867,50 TL olup, bugün arı yetiştiricilerimize polen tuzaklı plastik kovan tabanı ve propolis tuzaklarının dağıtımı yapmış olacağız.

          Değerli davetliler, ilimizde Serhat Kalkınma Ajansı’na (SERKA) 2020 yılında sunmuş olduğumuz Kafkas Arı Konağı Güdümlü Projesi, müteahhit firmadan kaynaklı gecikmelerden dolayı fesh edilmişti. Girişimlerimiz sonucu Bakanlıktan işin tamamlanması için yeniden ödenek tahsis edildi ve 20 Haziran’da tamamlama ihalesi yapılacak. Arı Konağımızı da inşallah bir sıkıntı çıkmazsa Ekim ayı başlarında hizmete almayı hedefliyoruz. Bu projemiz ile; ülkemizin önemli bir değeri olan Kafkas Arı Irkının gen kaynağının korunmasına katkı sağlayarak, Ardahan arıcılık sektörünün üretim kapasitesini ve kalitesini arttırmak, tanıtım ve pazarlama altyapısını geliştirmek suretiyle ilimizin ekonomisine katkı sunmayı hedefliyoruz. Yine bu projenin hayata geçmesi ile içerisinde Teknik Arıcılık Müzesi, Ar-Ge Laboratuvarı, Arıcılık Eğitim Merkezi, Arı Ürünleri Tanıtım ve Satış Ofisi ve idari birimlerin yer alacağı 1.050 metrekare kapalı alana sahip bir kompleksi ilimize kazandırmış olacağız.

           Kıymetli misafirler, ilimizde geçtiğimiz iki yılda bilhassa kadın çiftçilerimize yönelik arılı kovan uygulamamız olmuştu. 2021 yılında ilk kez uyguladığımız “Coğrafi İşaretli Ardahan Çiçek Balı ve Kafkas Arısı Benim Umudum Projesi” ile ilk etapta 15 kadın üreticimize 10’ar adet arılı kovan, 2022 yılında da projenin devamında yine 39 Kadın üreticimize 10’ar adet arılı kovan olmak üzere toplam 540 adet arılı kovan hibe etmiştik. Kadın girişimcilerimizin bu türden programlarımıza katılması çok önemli. Hanımlar, daha sabırlı ve disiplinli. Onların bu işi başaracaklarına inanıyoruz.

        Kıymetli misafirler, kıymetli çiftçilerimiz, biz bundan sonrada çiftçilerimizin, üreticilerimizin yanında olmaya, onlara destek sunmaya devam edeceğiz. Projelerimizde emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Desteklerimizin çiftçilerimiz için hayırlı olmasını dileyerek, hepinize saygılar sunuyorum.”

       Vali Önerin konuşmasının ardından polen tuzaklı plastik kovan tabanı ve propolis tuzaklarını, kurs belgeleriyle birlikte arı yetiştiricilerine teslim etti.