ATSO BAŞKANI DEMİRCİDEN, YALANLARA CEVAP

ATSO BAŞKANI DEMİRCİDEN, YALANLARA CEVAP

Çetin Demirci ´´Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.´´

ARDAHAN TSO BAŞKANI DEMİRCİ: YANLIŞ BİLGİLERİ DOĞRUSUYLA ANLATMAK GEREK

         Ardahan Ticaret ve Sanayi odası başkanı olarak seçim süreci içerisinde ben ve ekip arkadaşlarım seviyeli ve saygılı, kimseyi rahatsız etmemeye çalışarak bir kampanya yürüttük

          Bu güne kadar diğer adayın olayları çarpıtarak anlatımlarına, kimi zaman iftiraya varan söylemlerine karşı sustuysak edebimizden sustuk. Ancak bazı şeyler artık yeter dedirtti.

          Halen Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı görevinde olan O kişinin VAN´a gitmesi için talimatı oda başkanı sıfatı ile ben verdim. Sayın kadın girişimciler kurulu başkanı orada yapılan sunumları yorumlamaya çalışmış ancak anlamaya çalışmamış.

          Van ´da Torba Yasa içinde mecliste görüşülen yasa teklifini yasalaşmış sanması bir yana, halen odamız tarafından uygulanmakta olan hizmetleri yok sayması ve bu yönde beyanlar vermesi ayrı bir durumdur. Van´da odamızın ve şahsımın adı söylenerek teşekkür edildiğinde acaba bir ARDAHAN´lı olarak neden gurur duyamamış? Bunu çok merak ediyorum?

          Van´da TOBB desteği ile Fen lisesi yapılacakmış diye beyanatlar veriyor. Ancak gözünün önünde bitmek üzere olan 16 derslikli TOBB ortaokulunu görmezden geliyor. Üstelik bu binanın bölgemizdeki en modern okul binası olduğunun bile farkında değil. 2018-2019 eğitim öğretim döneminde hizmete girecek olan okulumuzun açılışına TOBB Başkanı Sayın Hisarcıklıoğlu´da katılacaktır.

        Kendisinden önce Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı görevinde bulunan hanım efendi beraber çalıştığımız bir yıl içerinde 6 faaliyet gerçekleştirmişken, kendisinin görevde bulunduğu 4 yılda sadece bir kez faaliyette bulunmasını açıklayabilecek midir?  Yani kadın girişimciler kurulu başkanı olarak ne faaliyetler yaptı, kadın girişimcilere hangi vizyon geliştirici iş yaptı, onların sesini ne yaparak duyurdu ki! Oda başkanı olarak ne yapacak?

            Eğer bizi ve yönetimimizi beğenmiyorsa neden istifa etmemiştir kadın girişimciler kurulu başkanı olarakneden halen görevde kalmıştır?

            Oda üyelerimizin 12 Aralık 2016 tarihinde uygulanmasına başlanan ve bir yıl süresince önce kullandığı Nefes Kredisini yok saymasına ne demeliyiz acaba?

               Bu kredi ilgili bankalara odaların kendi bütçeleri çerçevesinde yatırabildikleri paranın 10 katı şeklinde oda üyelerinin 1 yıl vadede yararlandığı bir kredi şeklidir ve odamızın kendi bütçesi yeterli olmadığı için TOBB´daki ilişkilerimizi kullanarak ilgili banka şubeleri ne odamız adına katkı payları yatırtılarak üyelerimizin yararlanması sağlanmıştır. Nefes kredisi TOBB ´un protokol imzaladığı iki banka ile yürütülmüş ve anlaşma gereği bitiş tarihi dolduğu için sonlanmıştır.

             Bu arada adını bile doğru söyleyemediği bir kuruma başkan adayı olduğunu söylüyor. Zira kendisi her ne kadar ?Sanayi ve Ticaret Odası? dese de odamızın adı ?Ticaret ve Sanayi Odası´dır.

          Her Ticaret ve Sanayi Oda Başkanlığı il protokol listesinde yer alan ve bu listeye göre çağırıldığı her türlü toplantı, etkinlik ve açılışa icabet etmesi gereken bir konumdadır. Şahsım da oda yönetimini temsilen gelen bu tür davetlere katılmak durumundadır. Ancak sayın aday bu kuralı bilmediği için son bir ay önce ilimizde açılan bir ulusal market zincirinin açılış töreninde bulunmak zorunluluğumu çarpıtarak aktarmaktadır. Oda yönetiminde bulunduğum süre içerisinde ilimizdeki esnafın rekabet ve karlılığına zarar verdiğini basına verdiğimiz demeçlerde ifade ettim. Hatta bu konuda duyarlılık yaratmak amacıyla ?Yerel Esnafa Sahip Çık? sloganı yaptığımız kampanya bir çok kişinin hatırındadır. Ulusal market zincirlerinin ilimizde hızla yayılmasına karşı gösterdiğim tepkinin sadece ilimiz bazında kalmaması için 25.02.2017 tarihinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı´na ilimizde yaşanılan bu gelişmeyi, doğurduğu sonuçları ve çözümü için önerilerimizi içeren yazdığımız yazıdan da haberi olmadığı açıktır. İsterdim ki duyarlılık ve farkındalık oluşturmaya yönelik yapmış olduğumuz kampanyaya ve bu sürece dair odamızın yaptığı resmi başvurularda yanımızda olsaydı da samimi ve gerçek duyarlılığını gösterseydi.  

          Üyelerimiz ve halkımıza yönelik ? Dış Ticaret, İş Sağlığı ve İş Güvenliği, Kamu İhale Kanunu, Hibe ve Devlet Destekleri ? eğitimleri verdik. Yine KOSGEB ile işbirliği yaparak 2015´de 4, 2016´da 4 ve 2017´de 2 Girişimcilik Kursu vererek 300 kişinin ?Yeni Girişimcilik Desteği? programından yararlanmalarına fırsat sunduk. Gerek odamız toplantı salonunda gerek ilçelerimizde üyelerimizin teşvik destek ve hibelerden nasıl yararlanabileceğini aktarmak, sorularını yanıtlamak için ilgili kurum müdürleri ile birlikte çok sayıda eğitimler verdik Ancak kendisi bunları yok saydığı gibi üyelerimize ve halkımıza unutturmaya çalışıyor.

       İlimizin 2 tane sınır kapısı olduğunu söylüyor ama odamızın dış ticarete ne kadar önem verdiğini toplantılarımıza (katılmaya zamanı olmadığı için sanırım) katılmadığı için öğrenememişler. Zira görevde bulunduğumuz 4 yıl süresince dış ticaret ve dış ticarete yönelik desteklerle ilgili 12 adet (2 si Çıldır ilçemizde yapıldı) Dış ticaret bilgilendirme Semineri ve ?Nasıl İhracatçı Olunur? adlı sertifika programı yaptığımızı fark edememiş.

         Üyelerimizin ticari potansiyellerini arttırmak, ihracat yapmalarının önünü açmak amacıyla Gürcistan´a, İran´a, dış ticaret gezisi, yurt içinde ise Tire Süt Kooperatifini ziyaret etmek ve karşılıklı bilgi alış verişi yapmak için İzmir´e, aynı amaçla Bursa ilimize geniş bir katılımla gittik. Bursa TSO ile kardeş oda protokolü imzaladık ve onlardan da gelen bir ekibi ilimizde ağırladık. Karşılıklı neler yapılabileceğine dair görüşmeler gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra Ardahan´ımızı ve değerlerini temsil etmek için ?YÖREX, EMİT, TRAVEL EXPO? gibi fuarlara katıldık. Ancak tüm bu çalışmaları yok saymaları yetmediği gibi unutturmaya çalışmaktadırlar.

          Kişisel girişimlerimiz ve Sayın Gümrük ve Ticaret bakanımızın teveccühleri ile Ardahan´ın sınır ticaret merkezi yapılacak pilot il olarak seçildiğinde fark edememişler. Çünkü katılmadığı ve kendi deyimi ile içi boş o toplantılardan birisinde o dönemki valimizin başkanlığında ilgili üyelerimiz ve bakanlık bürokratlarıyla sınır ticaretinin şekli ve satın alıp / satacağımız ürünleri belirlediğimizi de öğrenememiş olması doğaldır.

        Uzun sözün kısası; Ardahan kamuoyu şunu çok iyi bilmeli ki Ticaret ve Sanayi odası başkanlığı demagojiyle, laf ile yönetilecek bir kurum değildir. Şimdiye kadar suskun kalmamın nedeni kurumsal ve kişisel ahlakıma uygun olarak davranmayı doğru bulmamızdır. Ancak şahsım ve oda yönetimi olarak bu anlayışla hiçbir polemiğe girmeden ilimizin ve üyelerimizin ihtiyaç duyduğu her konuda kuruluş tüzüğümüze uygun kapsamda ki faaliyetleri yapmaya devam ettik. Yaptığımız her çalışmamızı web sayfamızda, yerel basında paylaştık ve bunların duyurulmasını sağladık.

          ?Ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.? Atasözü bizim temel ilkemiz oldu, ancak üzülerek görüyorum ki yaptığımız işler ve yapacağımız işler yokmuş ya da hiç yapılmamış gibi algı yaratılmaktadır. Yaratılmak istenilen bu algının ne denli içi boş ve yanlış, hatta yalan ifadelerle oluşturulduğunu siz değerli Ardahan kamuoyuna bir kez daha anlatmak istedim.

        Tekrar vurgulamak isterim ki; Kırıp dökerek insanları yanıltarak Ardahanlı tacir ve sanayici temsil edilemez zira Ardahanlı ve Ardahan esnafı dürüst onurlu ve kişiliklidir. Yaptıklarımızın farkındadır. Sayın aday bizim bugüne kadar yaptıklarımızı hayal bile edemez. Yaptıklarımız bundan sonra yapacaklarımızın teminatıdır. Saygılarımla,

                                                                    Çetin Demirci

                                                             Ardahan TSO Başkanı