www.cildirgoyce.com

BAŞ DANIŞMAN TOPÇU BOSNA ERSEK´TE

BAŞ DANIŞMAN TOPÇU BOSNA ERSEK´TE

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu´nun

        Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: "Bu topraklarda birlik ve beraberliğinizi muhafaza ederek, geleceğe büyük Bosna olarak ulaşacaksınız. Bu noktada, sizin yardımcınız önce üzerinizdeki Allah, sonra karşınızdaki Kabe ve daha sonra arkanızdakiTürkiye Cumhuriyeti olacaktır"
    Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Bosna Hersek´te verilen mücadelenin her Müslüman´ın hanesinde bir destan gibi anıldığını belirterek, "Bu topraklarda birlik ve beraberliğinizi muhafaza ederek, geleceğe büyük Bosna olarak ulaşacaksınız. Bu noktada, sizin yardımcınız önce üzerinizdeki Allah, sonra karşınızdaki Kabe ve daha sonra arkanızdaki Türkiye Cumhuriyeti olacaktır." dedi.
    Topçu, Türk - Bosna Hersek İş Adamları Derneği (TUBSİAD) tarafından, Saraybosna´da düzenlenen "Balkanlarda Türk Varlığı ve Türkiye´nin Bakışı" konulu konferansta, Bosna´nın iki problemi bulunduğunu, bunlardan birincisinin işsizlik oranı, ikincisinin ise yeteri kadar tanınmama olduğunu söyledi. Topçu, "Bu iki meseleyle rahmetli Aliya İzzetbegoviç´in, Cumhurbaşkanımıza vasiyeti var. Cennete gitmeden kısa bir süre evvel kendisi, Bosna´yı sana, seni de Allah´a emanet ediyorum, dedi. Bu emanet yeterince korunuyor ve kollanıyor ve korunmaya da devam edecek." ifadelerini kullandı.
Bosna Hersek´i, Osmanlı´nın emaneti olarak nitelendiren Topçu, 1992-1995 yıllarında yaşanan Bosna Savaşı mücadelesinde burada yaşayan insanların dünyaya onurun, kahramanlığın ve bağımsızlık aşkının ne demek olduğunu hep beraber gösterdiklerini ifade etti.
Bosna Hersek´in verdiği mücadelenin Pakistan´dan Galiçya´ya, Yemen´den Afrika´nın derinliklerine kadar her Müslüman´ın hanesinde bir destan gibi anıldığını vurgulayan Topçu, "Bu topraklarda birlik ve beraberliğinizi muhafaza ederek, geleceğe büyük Bosnaolarak ulaşacaksınız. Bu noktada, sizin yardımcınız önce üzerinizdeki Allah, sonra karşınızdaki Kabe ve daha sonra arkanızdaki Türkiye Cumhuriyeti olacaktır." diye konuştu.
"İki ayrı devlet ama bir milletiz"
Topçu, Osmanlı´nın Balkanlara gelmesiyle Türk-İslam varlığının ete kemiğe büründüğüne işaret ederek, "Osmanlı, bu topraklara hoşgörü, kardeşlik ve sevgiyi getirmiştir. Bu şanlı buluşma gerçekleştikten sonra kutlu fetihin ruhuna uygun nesiller yetişmiştir." dedi.
Anadolu´da yetişen şehzadeler ve bu topraklarda yetişen devlet adamlarının, elele vererek dünyaya refah, huzur ve kardeşlik getirdiklerini belirten Topçu, "Ne mutlu Boşnak ve Türkmen kardeşliği. Bosna´daki kardeşlerimiz medeniyetlerin fenerleri ve ışıklarıdır. Rahmetli İzzetbegoviç, barış görüşmelerine giderken alnımız açık, başımız dik gittik çünkü biz savaşın en acımasız noktasında bile sivilleri öldürmedik, kadınlara tecavüz etmedik, çocukları öldürmedik dedi." değerlendirmesinde bulundu.
Topçu, Türkiye´nin kültürel, turizm ve siyasi alanlarda Balkanlarda önemli hizmetler verdiğini, bunun iki ayrı devlet ama bir millet anlamına geldiğini vurguladı.

Bursa´nın başkent Saraybosna´yla son derece benzer olduğunu anlatan Topçu, "Anadolu´da, Ardahan´dan Edirne´ye kadar hemen hemen her ilde hem Boşnak gelin hem de Boşnak damat var. Bizim bu birlik ve beraberliğimiz kanımız kanımıza karışarak pekişir." dedi.
Devletleri ailelerin meydana getirdiğini vurgulayan Topçu, her şeyden önce gönüllerden gönüllere köprülerin kurulması gerektiğini kaydetti.
Konferansa Türk kurumlarından yoğun ilgi
TUBSİAD Başkanı Abdurrahman Uvak da derneklerinin 2014 yılında Türkiye ile Bosna Hersek arasındaki iş olanakları ve desteklerin sağlanması amacıyla kurulduğunu söyledi.
Türk ve Boşnaklar arasında kurulan iş ortaklıklarının desteklenmesi için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Uvak, "Bizler sessiz çoğunluğun gücü olmak için Bosna Hersekve Türkiye arasındaki ekonomik ilişkiler, eğitim, kültür ve sanat alanlarında güçlü bir bağ oluşturmak için yola çıktık. Projelerimiz emin adımlarla devam edecektir." ifadelerini kullandı.