www.cildirgoyce.com

BEYAZ GÜZELLİK:ÇILDIR GÖLÜ

BEYAZ GÜZELLİK:ÇILDIR GÖLÜ

Beyazın en güzel haline...

     Beyazın en güzel haline şahitlik edebileceğiniz bir tabiat mirasıdır; Çıldır Gölü.
    Siz hiç 123 km2 lik tamamı donmuş cam gibi bir göl üstünde yürüdünüz mü, 4X4 ile gezdiniz mi, atlı kızakla göl turu yaptınız mı ya da 60 santimetre kalınlığında buz tabakasını kırarak altındaki sudan ?´Eskimo´´ usulü balık tuttunuz mu? Eğer kutuplardan bahsettiğimizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bütün bunları doyasıya yaşamak için kutuplara gitmenize gerek yok. Hepsini ve daha fazlasını son derece heyecanlı, bir o kadar da keyifli bir şekilde Türkiye´nin en büyük doğal buz pisti Çıldır Gölü´nde yaşayabilirsiniz.
     Ardahan il sınırları içinde yer alan Çıldır Gölü, Doğu Anadolu bölgesinin en büyük tatlı su gölü ve ikinci en büyük gölü olarak bilinmektedir. En derin yeri 42 metre ve kapladığı alan 123 kilometrekare. Çıldır Gölü, lâv akıntısı ile meydana gelmiş tektonik kökenli doğal bir set gölüdür. Deniz seviyesinden yüksekliği 1959 metre olduğu için, Çıldır Gölü kış aylarında hemen donuyor. Hava durumuna göre aralık başından itibaren kenarlarından donmaya başlayan gölün yüzeyi kısa sürede tamamen buzla kaplanıyor. Buz kalınlığı bazı noktalarda 60-80 santimetreye kadar ulaşıyor. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı´dır. Bahar aylarında etrafı çiçek tarlasına dönen göl bu aylarda muhteşem bir görsellik oluşturmaktadır. Ayrıca gölde bulunan Akçakale Adası Urartular dönemine ait antik bir kente sahip.
     Ülkemizde gizli kalmış cennetler vardır ya hani! İşte Çıldır Gölü de bunlardan biri?
   Çıldır Gölü´nün, kış halleri tam bir hipnotik. Ufuk çizgisine kadar dümdüz uzanan uçsuz bucaksız beyaz, uçsuz bucaksız maviye karışıyor. Sanki sadece dünya iki renkten ibaret. Çok mistik ve büyülü bir yanı var.
   Kendinizi bir belgeselde yaşıyormuş gibi hissedeceğiniz, coğrafyanın, yaşam tarzlarının tanıdığınızdan çok farklı olduğu Çıldır Göl´ünde Bir Çıldırlı, bir Eskimo gibi buzu kırarak balık tutabilirsiniz! Kışın 1965 metredeki Çıldır Gölü 80 cm´ye kadar donarak hipnotik beyaz bir çöle dönüyor. O zamana kadar kışın iyice yağlanan leziz balıkları yakalamayı yerli balıkçılardan öğrenebiliyorsunuz. Kürek, testere ve bir de demir çubuk alıp, gölün ortasındaki buz kulelerine yürünüyor. Buralarda onların sermiş olduğu ağlar var. Önce kürekle buzun üzerindeki karı kaldırıp buza bir kare çiziliyor. Sonra testereyle buz kesiliyor. Asıl mesele o kesilen buz parçasını oradan çıkartmak. Ucuna sert bir demir bağlı sopa ile buzu döverek küçük parçalara bölmek gerekiyor. Sonra kürekleyebildiklerini dışarı alıp buz külçelerinden deliğin yerini işaretleyen bir kule yapıyorsun. Kürekleyemediklerini de kalın buzun altına doğru ittiriyorsun. Son olarak da önceden atılmış ağı çekip şansını test ediyorsun. Şanslı olanlar sarıbalık çekiyor. Kış genelde -10 ile -35 arasında seyrediyor.
    Eğer ağlara sarıbalık takılmadıysa kendinizi üzmeyin, bu lezzeti enfes bir şekilde göl kenarında bulunan Atalay´ın Yeri´nde bulabilirsiniz. Sobanın ısıttığı sıcak ve bir o kadarda otantik ortam da muhteşem balık lezzetini tattıktan sonra, sizleri yanık sesi, gelin gibi süslenmiş atlı kızağı ile Tekin Abi bekliyor olacak. Atlı kızak hizmetini 15 yıldır vermekte olan Tekin Abi´nin sıcak sohbeti eşliğinde karlı dağlar arasında masmavi bir gökyüzü altında donmuş göl üzerinde eşsiz bir atlı kızak keyfi yaşayabilirsiniz. Buzun üstünde yürümek ilk başta biraz korkutuyor. Aslında buzda değil buzun üzerindeki ince kar örtüsü üzerinde yürüyorsunuz ama sonuçta altında su olduğunu bilmek sizi biraz tedirgin ediyor. Kızak sürenler ve köylüler, korkmamanızı bugüne kadar hiç suya düşen olmadığını söylüyor. Bir süre sonra alışıyorsunuz zaten. Yaklaşık 60 cm buz vardı biz gittiğimizde, zaten gölde gezerken zaman zaman buz kütleleri görüyor ve kalınlığına bakarak kendinizi güvende hissediyorsunuz. Farklı heyecanlar arayanlar için ise kar motoru ile göl üzerinde gezinti veya özel aracınızla oradaysanız drift yapmak alternatif olabilir. Kar ve dağ manzaralı Çıldır Gölü´ne giderken yolda sağlı sollu sevimli tilkiler görebilirsiniz. Ama korkmayın çünkü onlar sizden korkuyorlar :)
    Eğer bunları ve daha fazlasını aynı anda büyük bir kalabalıkla nasıl yaşarım diyorsanız o zaman bizden duymuş olun her yıl Şubat ayı başında yapılan ?´Çıldır Uluslararası Kristal Göl Kış Şöleni´´ etkinliğini kaçırmama ve planınızı buna göre yapmalısınız. Şölen tam bir festival havasında göl üstünde coşkuyla yapılıyor ve donmuş göl üstünde at yarışları, güreş, okçuluk, cirit, atlı kızak yarışı, folklor gösterileri ve daha fazlası sizleri bekliyor.
NEREDE YAPILIR?
-Atalay´ın Yeri, Atalay Uzunkaya ;+90 535 211 0348
-Eskimo tarzı balıkçılığı görmek istiyorsanız gitmeden en az 1 gün önce arayın,
-Bir de gittiğinizde kendiniz yapmak istediğinizi de iletin. Yoksa size zahmet vermemek için her şeyi kendileri yapıyorlar, siz de izliyorsunuz.
NE ZAMAN YAPILIR?
? Aralık gibi göl donuyor, Nisan´a kadar çözülmüyor. Mart´ta buzun en kalın hali ama Ocak ve Şubat´ta soğuklar daha az ürkütücü.
NE GİYMELİ?
? Öncelikle derin bir nefes alın, derecelerin insanı korkuttuğu karda soğuk değil çünkü çok güneş alıyor ve nem yok. Ama tabi bayağı soğuk yine de. Ne kadar soğuğa dayanıklılık kişiden kişiye değişse de, teknik malzeme üşümenizin önüne geçecektir. Yani rüzgârı kesen, ısıtıcı kar montu ve pantolonu, içine (alt ve üst) içlik, üzerine polar. Kayak kıyafetiniz varsa mükemmel. Kalın kar eldiveni ve iyi ısıtan bir bere. Pantolonun altına termal içlik ya da yün kilotlu çorap ya da tayt. Kalın çoraplar, tercihen dize kadar uzanan çoraplarından. Bunlar olmazsa ve üşüyen biriyseniz balık avı sırasında çok hareket edilmediği için uzun zaman sabredemezsiniz. Çok yansıma olduğundan güneş gözlüğü de şart.
? Güneş kremi, akan burunlar için mendil.
ÇILDIR GÖLÜ´NE NASIL GİDİLİR?
? Doğayla iç içe muhteşem enstantaneler yaşamak isteyenler için en güzel alternatif tren yolculuğu ?´Doğru Ekspresi´´ ile uzun ama bir o kadar da zevkli unutulmayacak bir yolculuk yaparak Kars´a gidebilirsiniz. Kars´a ulaştıktan sonra Çıldır´a sefer yapan minibüslerle Çıldır Gölü´ne 1 saate ulaşabilirsiniz.
?Kısa sürede bu güzellikleri yaşamak istiyorum diyenler havayolunu tercih edebilirler. İstanbul, Ankara ve İzmir´den havayoluyla yaklaşık 2 saatte Kars Harakani Havaalanına varabilirsiniz. Servislerle Kars merkeze ulaştıktan sonra Çıldır´a sefer yapan minibüslerle Çıldır Gölü´ne 1 saate ulaşabilirsiniz.
?Karayolu ile de bu güzelliğe ulaşabilirsiniz. İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve birçok ilden yaklaşık 22 saatlik bir yolculuğun ardından direkt Çıldır´a gidebilirsiniz.
TAVSİYELER:
? Göldeki balık restoranlarından birini ararsanız size yardımcı olacaklardır.
? Araba kiralıyorsanız 4 lastiği de mutlaka kar lastiği olsun. Unutmayın, el frenini çekmiyoruz!
? Kış aylarında hava erken kararıyor. Artı, aynı saatte doğu batıya nazaran daha karanlık oluyor. Şubat başında 4 gibi karanlık çöküyordu. Ona göre gününüzü planlayın.
? İşinizi erkenden bitirebilirseniz ve arabalıysanız, durmayın gezin. Kars Ani harabelerini de aynı güne sıkıştırabilirsiniz. Birden fazla gününüz var ise Ardahan ve Artvin´in doğası akıllara zarar. Posof ya da Artvin Şavşat´a doğru devam edebilirsiniz.
? Genelde insanların bizim gibi ellerini sürmek istemesine alışık olmadıklarından siz her ne kadar ?Ben yapmak istiyorum? deseniz de, balıkçıların refleksi ?yükünüzü hafifletmek? oluyor. Siz bol bol müdahale edin, testereyi, küreği kaptırmayın

ADEM KEMER