BİK, YEREL BASINLA BİR ARAYA GELDİ

BİK, YEREL BASINLA BİR ARAYA GELDİ

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü...

    Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü İlan Hizmetleri Müdürü İdris Armağan Çam ile Müdür Yardımcısı Murat Özer'le Ardahan'a gelerek yerel basını bilgilendirdi.

   Ardahan Valiliği Toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü İlan Hizmetleri Müdürü İdris Armağan Çam, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü İlan Hizmetleri Kontrol Kurulu Müdür Yardımcısı Murat Aslanoğlu, Ardahan Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü çalışanları Nuran Uygur, Hatun Avcı ve Yerel Gazete temsilcileri katıldı.

   Yerel Basın sorunlarının konuşulduğu toplantıda açıklama yapan Çam,     Rekabetin farklı alanlarla yoğunlaştığı bu dönemde yerel medya, niteliğini artırmak, kendini yenilemek zorundadır. Gazete bir ürün olduğuna göre; her şeyden önce birbirine benzer gazeteler çıkarmamalı, farklılaşmanın yollarını aramalıyız. Yerel gazetelerimiz özel haberleri, röportajları ve özgün tasarımları ile öne çıkmalıdır.

   Bu noktada gazetenin her sayısında okurlara nitelikli içerik sunabilmek büyük önem taşımaktadır. Haberlerde, röportajlarda, fotoğraflarda ve yorum alanlarında bilgi ve bakış derinliğinin yansımaları görülmelidir. Gazetecilikte dünya her gün yeniden kurulur. Bu nedenle gazetecilikte dün yapılanın kıymeti yoktur. Yerel gazeteler ağırlıklı olarak resmi dairelere ve özel işletmelere, yani işyerlerine giriyor. Yerel gazeteler neden evlere giremez, hiç düşündük mü? Kadın ve çocukları çoğunlukla göz ardı ederek, aslında hedef kitlenin yarıdan çoğunu baştan kapsam dışında bırakmışız. Bu büyük bir hata! Yerel gazetelerin evlerde de okunabilmesini sağlamak için, içeriğini ve tasarımını bu doğrultuda şekillendirmek zorundayız. Ayrıca gelişmelere ayak uydurmak için yerel medya kuruluşları internet alanını ve sosyal medyayı kurumsal bir yaklaşımla etkin bir şekilde kullanabilmeli ve bu mecralar üzerinden kaynak oluşturmanın yollarını bulmalıdır.” dedi.

Birkaç yıl içinde internet gazeteciliği ön planda olacak

   Son yıllarda büyüyen basınla birlikte internet medyacılığında yükseleceğini dile getiren Çam, Yakın bir zamanda basın kanunda bir değişiklik yaşanacak. Artık internet medyasında da resmi ilanlar alabilecek. Gazeteleri yakından takip ediyoruz. İzliyoruz. Şuan görev alanımızda 750 gazete resmi ilan alan 41 il bulunuyor. Yaklaşık 2 bin dergi ve gazetede Türkiye geneli kapsama alanımızda. Teknoloji gelişti, uç noktalara geldi. İnternet medyası geliyor. Seçimden sonra hükümet bununla adım atacak. Bu değişikle internet medyası resmi ilan alabilecek. Basın İlan Kurumu Genel Kurulla belirlenecek. Öncelik tıklanma olacak. Yani en çok tıklanan siteye resmi ilanların verilmesi gündemde. Seçimden sonra 3 aylık bir sürede bununla ilgili karar verilecek. Bu konu netleşecek. dedi

Valiliklerden bu yükü almaya çalışıyoruz

Bizler Valiliğin yükünü azaltmaya çalışıyoruz.” diyen Çam,  Elimizden geldiğince resmi ilanların denetlenmesi konusunda yardımcı oluyoruz. Valilik birimlerimizden gelen gazeteleri inceliyoruz. Aslında baktığımız zaman Valilik her gün denetliyor. Bizler yılda bir kez denetliyoruz.  İlan vererek gazetelere daha fazla ilanlar kitlelere ulaşsın, bunun yanında yerel gazeteleri yaşatmak adına ilan veriyoruz.  Artık her gazetenin bir internet sitesi var. Orada da ilanlar yayımlanıyor.

Bedava dağıtılan gazeteler bile okunmuyor

   Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürlüğü İlan Hizmetleri Müdür Yardımcısı Murat Özer ise, basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Küçük illerde haber sıkıntısının yaşandığını kaydeden Özer, Buralarda haber sıkıntısı yaşadığınızı biliyorum. O açıdan sizi anlıyoruz. Ülkede gazete okuma oranları belli.  Bedava veren illerimiz var. Gazetelerinize baktım. Özellikle baskı ile ilgili Ardahan'da sorunlar var. Tabi hava koşulları bile baskı koşullarını etkiler. Burası sonuçta küçük bir il bu anlamda bunları göz önüne alarak bu durumu değerlendiriyoruz. Bizler sizlerin yoldaşıyız, siz bizsiniz biz siziz    diye konuştu. 

Birbirinizi şikâyet etmeyin

Yerel basın mensuplarının birbirlerini şikâyet etmelerinin kendilerine fayda getirmeyeceğini ifade eden Özer, Hep birlikte birbirinizi destekleyici olun. Rakiplerinizi batırma içerisinde olmayın. Kimse kimseyi şikâyet etmesin. Yani bizim gözümüzde şikâyet edenle edilenle aynıdır. Bunları aynı görüyoruz. Biz birlikte beraber bir aileyiz. Basın ilan kurumu olarak hep beraberiz. Bunu bilmenizi istiyoruz.”

Taştan: Hak eden gazeteler ilan alsın

Soru cevap bölümünde Ardahan Serhat Haber Gazetesinden Özgür Murat Taştan, 4 gazete olarak birleşip  şehrin ilk vasıflı gazete adayı olduklarını belirterek   bizler kalitesiz çıkan gazeteler ile ilgili radikal kararlar almanızı bekliyoruz.  İlan almayı hak etmeyen gazeteler ilgili bir çalışmanız olacak mı ? Sorusunu Özer şöyle yanıtladı:

  Gazeteciler olarak birleşin, aldığınız ilan ücretleri belli. Biz gazetelerin kapanmasını istemiyoruz. Biz sonuçta herkesin kaliteli gazete çıkarmasını istiyoruz. İyi olmayan gazetelerin ilan almaması gibi bir değerlendirme yapabiliriz, ancak bizler hiçbir gazetenin kapanmasını istemiyoruz.  Bizim isteğimiz bütün gazetelerin birleşip, kaliteli bir gazete çıkarmalarıdır. Bu anlamda hepiniz emek ediyorsunuz, birleşerek daha kaliteli bir gazete çıkarın, böylece hepiniz karlı çıkarsınız.