Ekonomi hakkında ne düşünüyorum? Nasıl bir Ekonomik model hayal ediyorum!!!

Ekonomi hakkında ne düşünüyorum? Nasıl bir Ekonomik model hayal ediyorum!!!

Alpaslan Pehlivanın Kaleminden.

         Mevcut sistem içerisinde devlet politikası olarak uygulanan ekonomik modelin formüllerini yanlış parametrelerden uygulandığını dolayısı ile de ortaya çıkan tüm sonuçların yanlış olduğuna inanmaktayım. 

         Hatta bir adım daha ileriye götürerek Dünya’daki (neredeyse) tüm ülkelerin EZBERLENMİŞ, KÖHNE ekonomik yaklaşımlar üzerine kurgulandığı dolayısı ile de içerisinde yaşayan BİREYLERİN yani bizlerin vatandaş olmak yerine ZÜLUM çeken varlıklar haline getirilmiş olduğumuza inanmaktayım. En fenası da bu sisteme hepimiz o kadar inanmışız ki bize sunulmuş olan SÜRÜ psikolojisi içerisinde ÖN TEKER nereye ARKA TEKER de oraya mantığı ile önümüze bakmadan ilerlemekteyiz. 

        Konuyu biraz açayım ki birbirimizi doğru şekilde anlayalım. Müsaadenizle Bir soru ile temel algılarımıza müdahale edeceğim. Kaç türlü vergi veriyoruz? 

        Bu soruyu konunun uzmanı olmayan sıradan bir vatandaşımız 

-Doğrudan vergiler 

-Dolaylı vergiler diye cevaplayabilir 

      Uzman olan örneğin bir SMMM de 

-Gelir vergisi 

-Muhtasar 

-Stopaj 

-KDV v.s. diye uzun bir kuyruk halinde çıkarabilir. Ama emin olunuz ki konuyu biraz derinlemesine konuşsak UZMAN bile tıkanacak “o konu uzmanlık gerektiren bir konu olduğu için DAHA UZMANA sormak gerekir” diyecektir. Ona da gitseniz birkaç değerlendirmeden sonra konu örneğin DENİZCİLİK hakkında ise bu konunun uzmanına DENİZCİLİK VERGİ sistemi üzerine yoğunlaşmış birine ihtiyaç duyacaktır. 

         Bu listeyi sayfalarca doldurup uzatabilirsiniz. Demem o ki ÇOK basit yaklaşım ile çözülebilecek BASİT bir konu günahını almayayım ama devletin isteyerek yaptığı karmaşıklıktan dolayı Arapsaçına dönmektedir. 

        Hâlbuki Kural nedir? “Çok kazanandan çok, az kazanandan da Az vergi almak” değil midir? Eee o zaman bu iş neden bu kadar karmaşık!!!!????? 

      Basitçe Şöyle olamaz mı? KDV diye bir şey var değil mi? Var. Peki KDV nedir? Katma Değer Vergisi Biraz açalım. Diyelim ki Siz bir demircisiniz. Demir alır onu keser-biçer müşterinin isteğine çevirirsiniz. Onu montajlar, müşterilerinizin adresine doğru servis elamanı ile müşterilerinize servis edersiniz. O da aldığı 50-100kg demir için size 1 ton demir parası bırakır gider. Yani herkes mutludur. Yani bir hizmete veya ürüne DEĞER katarsanız kar marjı artar. Kar ettiğiniz için de OTORİTEYE yani DEVLETE bunun vergisini verirsiniz. Bu vergiyi almak DEVLETİN ANA SÜTÜ GİBİ HELAL hakkıdır. Ve almalıdır!!!! 

        Bir daha söylüyorum ALMALIDIR!!! Ama şu anda alabiliyor mu?????? Hayır Neden alamıyor çünkü 

1- iş çok karmaşık!!! Ve isteyen istediği gibi beyan veriyor. Piyasada şöyle bir algı var. İYİ MUHASEBECİ AZ VERGİ ÇIKARANDIR!!! 

2- Kimse doğru düzgün yaptığı işe fiş, fatura vermiyor! Peki neden evrak vermekten kaçınıyor? Çünkü %18 gibi bir rakam gerçekçi ve ödenebilir bir rakam Değil!!! Devlet size diyor ki Bak sayın işletmeci/esnaf; seni şimdi demiri alırken 100₺ +(%18) kdv ödedin (118₺) müşterine satarken 200₺+(%18)kdv (236₺) aldın. Şimdi sen onun 18 tl sini zaten alırken aldığın toptancıya ödedin geri kalan 18₺ benim onu getir ve bana ver!!!! Aslında gayet iyi niyetli be görünüşe göre vatandaşına büyük kolaylık yapmış gibi görünen bir işlem. Ancak kazın ayağı öyle değil!!! Sen bu aldığın ve sattığın tüm malların faturalarını muhafaza edeceksin, onları Mali MÜŞAVİRİNE vereceksin, o da ürünü farklı bir vergi diliminden, hizmeti farklı bir vergi diliminden, teknolojiyi başka bir vergi türünden beyan edecek….. 

         offf be kardeşim bu kadar karmaşık olmasına ne gerek var!!! 

      Çözüm önerim çok basit (vergini adının K ve D kısmına bile gerek yok “V” yeterlidir) DEVLET tüm ürün ve hizmetlerden KDV alsın!!! Ama her üründen ve her hizmetten alsın. Vergi oranı sektöre, ihtiyaca göre %1-ile en fazla %5 olsun. MAHSUPLAŞMA ASLA olmasın!!! 

      Devlet olarak kontrol etmesi gereken TEK kalem o hizmet veya ürün satıldığında belgelendirilip belgelendirilmediği olsun!!!! Ay sonunda ister basit bir demirci dükkanı olun, isterseniz sanayi zinciri sahibi devlet (ve siz) toplam CİRONUZA bakın ve ne kadar vergi vereceğiniz ortaya çıksın!!! Sadece siz değil bu işi birlikte yaptığınız (çalıştırdığınız personel de) para kazandığı için maaşının %2sini devlete vergi olarak ödesin. 

        Diyelim ki bu ay 100bin ₺ ciro yaptınız vereceğiniz vergi belli 2bin ₺ 1 Milyon ₺ ciro yaptıysanız vereceğiniz vergi 20bin₺ bu kadar basit. 

       Herkes önünü görsün Başka ne muhtasar, ne gelir vergisi ne de hiçbir vergi yok. Hepsi bu BU KADAR! 

       Şimdi bu satırları okuyan sevgili kardeşim SEN, diyeceksin ki bu kadar az vergi ile devlet ay sonunu nasıl getirecek??? İnan o da çok basit!!! bir sonraki yazı konusu az vergi alarak çok nasıl kazanılır!!! Devam edecek… 

 Saygılarımla Alpaslan Pehlivan