www.cildirgoyce.com

FESTİVALLER YENİDEN GÜNDEMDE

FESTİVALLER YENİDEN GÜNDEMDE

Güvenlik nedeniyle geçen yıl...

   Güvenlik nedeniyle geçen yıl Ardahan Kültür ve Bal Festivali, Çıldır Göl Festivali, Göle Uluslararası Kültür ve Kaşar Festivali, Atatürk´ün izinde ve gölgesinde müzik festivali, Posof Âşıklar şöleni gibi birçok yayla festival iptal edilmişti.

   Ardahan il ve ilçelerinde yapılan festivallerin 2016 yılında yapılıp yapılmayacağı konusundaki soruları cevaplandıran Ardahan Milletvekili Orhan Atalay, Ardahan´ ve İlçelerindeki bütün Festivallerin yapılacak diyerek son noktayı Koydu.

   Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay; Festivaller yılda bir kez guretle sılaya bir araya getirip yayla turizmini geliştirmenin yanı sıra geriye göç için bir zemin oluşturuyor. Bu nedenle ölgedeki bütün festivallerin yapılması için gereken gayreti gösteriyoruz. 20 yıl önce derneklerin desteğiyle kurulup ve geleneksel hale gelen festivaller gurbetle sılanın buluşması için önemli bir vesiledir. Bu noktada üç beş günlüğüne de olsa bu festivaller gurbetçilerin akrabalarını ziyaret etmesi için bir vesile oluyor. Dost arkadaş ahbap bu festivalleri iple çekiyor. Bunu bildiğimiz için festivallerin yapılması için yoğun bir çaba sarf ediyoruz.

   Festivaller Gecen yıl güvenlik nedeniyle yapılmadı. Çünkü bizim partinin genel merkezi iptal etti. Ama bu yıl öyle bir iptal söz konusu değil. Bu yıl bölgemizde daha fazla festival düzenlenmesini ve festivallere daha faza katılımın olmasını arzu ediyoruz. 

    Festivallerin iptal edilmesinin en önemli sebebi, gecen yıl Şenkaya sınırlarında Şenkaya Göle yolunda üç beş aracın yakılmasıdır.   Dışarıda çok kötü bir algı oluştu. Halbuki bölgede o kadar ciddi bir güvenlik problemi yoktu. Bu yıl güvenlik acısından bölge daha iyi. Biz sürekli gidip geliyoruz daha önceki yıllara göre daha güvenli. İlerleyen yıllarda daha güvenli olacaktır. Ben şahsen her şeye rağmen festivallerin yapılmasından yanayım. Çünkü o kötü havayı dağıtmamız lazım. O hava dağıtılmadığı zaman orda yaşayan vatandaşlar göç yolunu tercih edecektir. Gurbetten gelecek insanlar, Acaba biz ne zaman nasıl gitsek diye düşünmeye başlıyorlar. Hâlbuki memleketimizin özellikle bu mevsimde dört ayı dünyanın en güzel yerlerinden birisidir. İnsanlarımız hamdolsun gurbete gittiler iş aş buldular zenginleştiler artık tatil içinde dinlenmek içinde hem bütçe ayırabiliyorlar, hem buna ihtiyaç duyuyorlar. Bu bütçelerinin bir kısmını kendi memleketlerine tahsis etmelerinde fayda görüyoruz. O yüzden bu yıl Ardahan ve ilçelerindeki festivaller yapılması için Biz bunu yerelde gerek kaymakamlıklarla, gerek belediyelerle görüştük. STK´larımız inşallah üzerine düşeni fazlasıyla yaparlar. Yine güzel festivaller yaparız

    Baraj Tarım Bakanlığının projesiydi. Biz Tarım Bakanı Mehti Bey döneminde özellikle bölge milletvekilleri olarak hibelerin daha kalıcı olması için işe ahırlardan başlaması gerektiğini çünkü hayvan aldığı zaman hayvan ölebilir satılabilir başka bir şekilde elden çıkarılabilir. Ama çiftçinin modern bir ahırı olduğu zaman kendisi kullanmasa bile çocuğuna kalabilir o kullana bilir demiştik. Bakanımızda bu fikirlerimiz doğrultusunda hibelerin büyük bir kısmını modern ahırlar projesine aktardı. Ciddi ahir projelerini hayata geçirdik.

     Bu yılda Tarım Bakanımız geri dönüşü teşvik etmek amacıyla ya da köyde yaşamayı teşvik etmek amacıyla 18 40 yaş arası vatandaşlarımızın müracaatı halinde beş ineği hibe yoluyla bedava vereceğini artırmak istiyor ise 50 bin TL´ye kadar sıfır faizle kredi vereceğini belirtti. Şimdi müracaatlar ve talepler alınmaya başladı. Bu ciddi bir şeye sebep olacak yani en azından Ardahan´da kalmak isteyenlerin Ardahan´da kalması teşvik edilecek. Dışarıdan gelen olursa da onlara da imkan verilecek.