FIRTINA MİNAREYİ YIKTI

FIRTINA MİNAREYİ YIKTI

Hortum bir çok evin...

  Arpaçay ilçesine bağlı Akçalar, Kümbet ve Melikköy´de etkili olan hortum bir çok evin çatısını uçurdu, minareyi yıktı, bazı araçlara, taziye evi ve morglara da zarar verdi. Bir kadının da evin duvarının uçması sonucu yaralandığı doğal afetle ilgili hasar tespit çalışmalarına başlandı.

ÇATILARI KİLOMETRELERCE UÇURDU

Kent genelinde etkili olan yağmur ve fırtına günlak yaşamı olumsuz etkiledi.  Şehir merkezinde yağmur ve fırtına Arpaçay ilçesinde de hortum etkili oldu. Hortum ilk olarak Akçalar Köyü´nü vurdu. Köyün girişindeki taziye evinin çatısını ve duvarlarını yıkan hortum, köy içinde de bazı evlerin çatılarını uçurdu. Çatı saçaklarını kilometrelerce uzağa fırlatan hortum, elektrik tellerini kopardı, ahır ve samanlıklara da zarar verdi.

Köyüler, ?Bir anda kıyamet koptu sandık. Ne yapacağımızı şaşırdık. Evlerimize hapsolduk. Bir süre evlerimizden çıkamadık. Hava bir anda kararmış adeta gece olmuştu. Havanın karartısı bile bizi korkuttu. Hortumdan sonra dışarı çıktığımızda gördüğümüz manzara bir şaşkına çevirdi.? dediler.

KÜMBET KÖYÜ´NDE CAMİ MİNARESİ YIKILDI

Şiddetini artırarak ilerleyen hortum, ilçeye bağlı Kümbet Köyü´nde de cami minaresini yıktı. 30 metre yüksekliğindeki minare tamamen yıkıldı. Minarenin yıkıldığı sırada camide ve cami bahçesinde kimsenin olmaması ve cami bahçesindeki imam evinini üzerine düşmemesi büyük bir faciayı da önlemiş oldu. Cami bahçesi tamamen minarenin taşlarıyla dolarken karşısındaki morgunda çatısı uçtu. Yine vatandaşlara ait bazı evlerin çatıları köyen karşısındaki dağlık alana kadar uçtu. Hortumun yaklaşık 3 kilometre mesafeye fırlattığı saç saçları sağa sola savruldu. Bazı saçların ise nereye gittiği belirlenemedi.

ÇATI SAÇI ELEKTRİK DİREĞİNE SAPLANDI

Köyün içinden geçen hortum bir evin bahçesindeki elektrik direğini kökünden söktü bazı ağaçları da devirdi. Garaj çatılarının uçmasıyla da bazı araçlar göçük altında kaldı.

Hortumun şiddetini ise elektrik direğine saplanan çatı çatı ortaya koydu. Hortumdan geriye kalan bu inanılmaz görüntü, yaşanan dehşet anlarını da gözler önüne sermeye yetti. Caminin çatısından savrulan saç, odun elektrik direğini biçti. Direği yarısına kadar adeta hızar gibi kesen saç, saplandığı yerden uzun uğraşlar verilmesine rağmen çıkarılamadı. Saçı gören köylülerde şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Kümbet Köyü Muhtarı Fatih Boy, ?Saat 14.30´da şiddetli kasırga ve rüzgardan kaynaklanan doğal afetten ötürü camimizin minaresi yıkıldı ve köyde 6 ev zarar gördü. 1 traktör çatı altında kaldı. Çok şiddetliydi, çatıyı götürüp direği çivi gibi çaktı. Allah´tan o sırada burada kimse yoktu. Tem tesellimizde can kaybının olmaması? dedi.

BİR KADIN YARALANDI

Evinin girişindeki bölmede çamaşır kaminesinden çamaşırları aırken hortumun duvarı yıkması sonucu kopan tahtanın göğsüne vurmasıyla yaralanan Nuran Bulut´un kocası Özcan Bulut, eşinin büyük bir tehike atlattığını söyledi.  Özcan Bulut, ?kasırga mıdır, hortum mudur her neyse geldi ve buradan geçerken evimizi yıktı. Çok şidetliydi ve hava bir anda karardı dedik ki acaba deprem mi oluyor. Hemen kapıları arkadan sıkıca bastık. Zaten vurur vurmaz hanımım o sırada buradaydı onun da göğsünden vurur vurmaz yere yıktı.  Ben o sırada evin tamamen yıkıldığı sandım. Hortum vurdu evin girişindeki duvarı söktü. Zaten bir şey göremedik ki bir baktık her taraf zindan. O an çok korktum. Dedim deprem oldu. Görülmemiş bir hava basıncı oldu. Çoluğumuzu çocuğumuzu zor kurtardık. Süt makinesi, çamaşır makinesi de zarar gördü.? dedi.

Nuran Bulut da, ?O sırada içerideydim. Bir anda duvar uçtu tahta ve taşlar göğsüme vurdu. Ne yapacağımı şaşırıp kaldım? diye konuştu.

YARALAR SARILACAK

Doğal afetin ardından hasar tespit çalışmaları da başlatıldı. AK Parti Kars Milletvekili Dr. Yusuf Selahattin Beyribey, Arpaçay Kaymakamı Onur Şatıroğlu ile görüşüp bilgi aldığını söyleyerek, ?Hasar tespit çalışmaları hemen başlatılmıştır. Gerekli incelemeler yapılacak ve zararlar karşılanacak. Hemşehrilerimize ?geçmiş olsun´ dileklerimi iletiyorum.? dedi.

/resimler/2017-5/21/1148560244857.jpg

/resimler/2017-5/21/1149112120069.jpg

/resimler/2017-5/21/1149242901599.jpg