www.cildirgoyce.com

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ YENİLENİYOR

HAYVANCILIK DESTEKLEMELERİ YENİLENİYOR

Hayvancılık ve desteklemelerle ilgili....

      Hayvancılık ve desteklemelerle ilgili olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın üzerinde çalıştığı yeni politikalar netleşmeye başladı. Bakan Çelik´in göreve gelmesiyle birlikte üzerinde çalışılan politikalarda temel hedef, üretim ve üreticinin korunması olacak.

       Dünya Gazetesi tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım, yeni dönemde uygulanacak hayvancılık ve desteklemelerle ilgili politikaların ipuçlarını bugün okuyucusuyla paylaştı. Yıldırım, hayvancılık ve desteklemeleriyle ilgili olarak hayata geçirilecek politikaların ipuçlarını şöyle özetledi:

DESTEKLERİN SAYISI AZALACAK ETKİNLİĞİ ARTACAK

     Mevcut uygulamada yaklaşık 60 kalem olarak verilen hayvancılık destekleri yeniden belirlenecek. Destek sayısı azaltılacak, etkinliği artırılacak. Yeni destekleme modelinde girdi maliyetlerini düşürecek, hayvan sağlığını koruyacak, hastalıkları önleyecek ve buzağı ölümlerini önleyici destekler verilecek.

DESTEKLEMEDEN HERKES YARARLANACAK

     Hayvancılıkta dengeleri bozmadan herkesin yararlanabileceği temel bir destek olacak. Bu destekten hayvancılık yapan herkes yararlanacak. Bir kaç hayvan besleyen bir ailenin geliri asgari ücretin altına düşmeyecek. Bu destek sayesinde aile, hayvancılığı bırakıp şehirde asgari ücretle çalışmaya gitmeyecek. Genç nüfusun tarımda kalması sağlanacak.

ÇİĞ SÜT REFERANS FİYATI İLE KİMSE OYNAYAMAYACAK

     Temmuz 2014´ten bu yana litre başına 1 lira 15 kuruş olan çiğ süt referans fiyatının düşürülmesine izin verilmeyecek. Çiğ süt üreten çiftçinin cebine kalite primi, soğutma primi hariç 1 lira 15 kuruş girmesi sağlanacak. Süt tozu ve süt ürünlerine verilecek desteğin ön şartı 1 lira 15 kuruşluk referans fiyatın korunması, düşürülmemesi olacak.

ÇİĞ SÜT PRİMİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

   Üreticilere ödenen çiğ süt priminde önemli bir değişiklik yapılıyor. Sıcak süte prim verilmeyecek. Soğuk süte ise litre başına 9 kuruşluk prim devam edecek. Devletin verdiği çiğ süt primine aracılık yapan kooperatif ve birliklerin aldıkları hizmet primi düşürülecek.

SÜT TOZU DESTEĞİ ARTIRILACAK

      Hem üreticilerin hem de sanayicilerin talebi üzerine süt tozu ve süt ürünleri desteklenerek ihracatın artırılması hedefleniyor. Bu amaçla sanayicilere ödenen süt tozu destekleme primi ton başına 3 bin 300 liradan 4 bin liraya çıkarılacak.

SÜT ÜRÜNLERİNİN İHRACATI DESTEK KAPSAMINA ALINACAK

    İlk kez peynir, yoğurt, labne gibi süt ürünlerine ihracat desteği sağlanacak. Bu destek süt tozu esas alınarak verilecek.Süt tozunda ton başına verilen 4 bin liralık destek süt ürünlerinin ihracatında da uygulanacak. Örneğin 1 ton peynir elde etmek için ne kadar süt tozu gerekiyorsa bu ton başına 4 bin lira ile çarpılarak verilecek.İç piyasaya sunulan ürünlere değil, sadece ihracata destek verilecek.

SANAYİCİ, ÜRETİCİDEN DÜŞÜK FİYATTAN SÜT ALAMAYACAK

     Sanayicilerin süt tozu ve süt ürünleri desteğinden yararlanabilmeleri için üreticiden çiğ sütün litresini 1 lira 15 kuruştan aldıklarını faturalandırmaları gerekiyor. Bu faturaya kalite primi ve diğer ek ödemeler konulamayacak. Böylece sanayiciye verilen destek çiğ süt üretenlere de doğrudan yansıyacak. Ayrıca verilen destekle ilgili otokontrol sağlanacak.

KALİTE VE SAĞLIKLI SÜT ÜRETİMİ DESTEKLENECEK

     Çiğ süt üreten hastalıklardan ari işletmelerle, Avrupa Birliği onaylı işletmelere yönelik desteklerde büyük artışlar yapılarak, kaliteli ve sağlıklı süt üretimi desteklenecek.

FİRMALAR İSTEDİĞİ YERDEN SÜT ALAMAYACAK

       Avrupa ve Amerika´da olduğu gibi bölgesel süt alımı için düzenleme yapılacak. Her firma her bölgeden çiğ süt alımı yapamayacak. Süt fabrikası ve diğer alıcıların bulunduğu bölgeden veya en yakındaki üreticilerden süt alması teşvik edilecek.

OKUL SÜTÜ´NÜN SÜRESİ UZATILACAK

       Arz fazlası sütün değerlendirilmesi için halen tek dönem ve 2.5 ay uygulanan ?Okul Sütü" programının okulların açıldığı günden kapandığı güne kadar, iki dönem boyunca ve yılın 8 ayında uygulaması için çalışma yapılacak.

BİRLİKLER ARASINDAKİ KARMAŞA ÖNLENECEK

       Çiğ süt konusunda faaliyet gösteren kooperatifler,üretici birlikleri, damızlık birlikleri var. Bu konuda büyük bir karmaşa yaşanıyor. Bakanlık bu karmaşayı önleyecek bir düzenleme konusunda da çalışmalarını sürdürüyor.