İNSAN´IN ÜRKMESİ VE BABAMIN GERİLLALARI !

İNSAN´IN ÜRKMESİ VE BABAMIN GERİLLALARI !

?BİZZAT GÖRÜP YAŞADIĞIM OLAYLAR?

?BİZZAT GÖRÜP YAŞADIĞIM OLAYLAR?

1975 Mayıs Ayını 26 Veya 27´si Akşam Saat 21.30 da Amcam Oğlu Oktay ile Öğretmenler Lokaline Gittik. Loklain Sahibi´de Benim İlk Okuldan Öğretmenim Olan (Rahmetli) Sedat YILMAZ´dı.Bizimle İlgilendi,Çay Kahve,Tavla Derken Saat 23.00´e Gelirken;Lokalın Pencere Tarafında Çoğunluğunu Köylerdeki Genç Öğretmelerin Teşkil Ettiği 20/25 Kadar Bir Grup 5 Masayı Birleştırmiş Şekilde İçlerinde Daha Önce Hiç Görmediğim;30 Yaşlarında Kelli,Felli Birisinin Bu Genç Öğretmeleri Talimatlandırdığını Fark Ettim. 

Hesap Almağa Gelen Sedat Hocaya Toplantının Mahiyetini Sordum.
Hocam! Kelli:Felli Adamı Gösterek;Bu Behram ŞAMİLOĞLU´dur. Kendisi TÖB-DER´in Doğu Anadolu Temsilcisisdir.Yarın Çıldır Şubesini Kurmak İçin Formaliteleri Tamaladılar.Müracaat Edecekler Dedi.Biz Ağır;Ağır Sedat Hoca İle Vedalaşıp Ayrıldık.Biz  Merdinleri İnip 15/20 Adım Atmıştık´ki;Toplantıları Biten Grupta Hep Beraber Aşağı İndiler.
Ama Ne İnme;Saat Nerdeyse 23.30 Geliyor Her Yer Gecenin Sessilğine Bürümüş İken,Grubun Koro Halinde En Yüksek Perdeden;Aldırma Gönül Aldırmada Tutunda, Gemereye Uğratmasın Allah Sevdiği Kulunu,Çok İçte Söylüyerek Emra Dayının Köprüsünde Bizi sollayıp Geçtiler.Ama Gece Sessiz Olduğundan Sesleri Bizim yanımızdaymışcasına Duyluyor.Ve Biz Şimdiki Eczanenin Önünde Yürürken Grup Şimdiki Emniyet Binasının İnşaatına Varan Büyük Köprünün Özrinde Öy Dere Kızıldere Marşını Söylüyor,Bazanda Kısa Sılogan Atıyorlardı.
Emniyet İnşahatından;Köprüye Bir Taş Atıldığını;Atılan Taşın Köprünün Beton Kısmından Kıvılcım Çıkardığını Gördük.(Aramızdaki Mesafe 2o Metre Ancak Vardı)Aynı İstikametten; ¾ el Silah Sesi Geldi.
Gerisini Yaman Gözler Görmesin.O Askeri Disipilinde Ayaklarını Yeri Yararcasına Yürüyüp Marş Söyleyen Grup ¾ Dakika Sonra Tabur Lojmanlarının Önünde Durmuşlardı.
Allah Yüzümüze Batkıda Geriye Doğru Ürkmediler,Yoksa Ayak Altında Bizim Bestilimiz Çıkardı.
Orada Daima Bekleyen İnzibatların Delaleti İle Hemen Lojmanın Arkasında Münübüs İşleten İrfan Ustayı Uyandırıp;Jandarmaya;Polise Bildirmeden Soluğu Kars´ta Alıyorlar Tabi Bizde Eve Gidip Yattık.Geçenlerinize Rahmet;Babam Daha Emekli Olmamış O Gece´de Sağlık Ocağında Nöbetçi İmiş.Sabah Nöbeti Bitince Eve Gelmiş. O Zaman Sabah Kahvaltısını Havluda Yapardık.Anne´me Beni Sormuş! Uyuduğumu Söyleyince;Kendine Mahsus Tabiri İle?habbalam Haaa?Gece Kars´tan Gerillalar Gelmiş.Töb-Der´lileri Taramışlar.Çıldırda Geçi Başı Tutacak Yabancı Bir Solcu Kalmamış.Hepsi Kars´a Kaçmışlar.
Sese Daha Fazla Dayamayıp Uyandım.
? Hayırdır Baba Ne Olmuş.
? Ne olacak Kars´tan gerillalar Gelmiş.Solcuları Taramışlar.
? Baba´can ! Gerilla Filan Yok.Biz Olayı Gördük.Öyle Tarama Falan Olmadı.
? Sen Ne Diyorsun Oğlum.Sağlık Ocağı´na Yeni atanan 2 Doktor 1 Dişçi 1Eczacı 2 Sağlık Memuru 3 Hemşire/Ebe Saat 00.1´de Polislere Münübüs Tutturarak Binip Kaçtılar.
? Ben Daha fazla İddialaşmadım. Onun Dediğini Kabul Ettim. Çünkü Kaçanlar Öyle Söylemişler.
O Tarihten Sonra 2 Yıl Çıldır´da Töb-Der Açılmadı. Ben Askeri Okula Gittim Mezun Olmama 1 Ay Kala Töb-Der Kutuldu.Kurcu Başkanı(Paşa YILMAZ) Çıldırlı Olduğundan Her Hangi Bir Olay´ada Sebebiyet Vermedi.
Bu Yakinen Şahit Olduğum Olayda;İnsanın Ürkmesine Taaccup Kaldım.Hiç Bir Canlının Ürkmesine Benzemiyor.Bir´de Babam O Olaydan sonra 23 Yıl Yaşadı ?Kars´dan Gelen Gerillaların? Olmadığına İnandıramadım.Rabbim Cümle Geçenlere Rahmet Etsin.Sağlarada Selamet Versin.

M.Nizameddin COŞKUN