ÇETİN, "İSTASYON İSTİYORUZ"

ÇETİN,

Avrupa ile Asya arasında ulaşım...

      Ardahan 23, 24 ve 25. Dönem Ak Parti Ardahan Milletvekili aday adayı Cavit Çetin, ?Çıldır ilçesinde bir istasyonun kurulmasıyla Ardahanlının trene arkadan bakan değil, treninin nimetlerinden faydalanan bir il olmasını istiyoruz? dedi.

   Avrupa ile Asya arasında ulaşım problemini en ekonomik düzeye indirilmesi gerektiğine değinen Çetin, ?Ardahan ve Serhat bölgesi için son derece önemli olan bu proje, bölgenin geri kalmışlığını da ber taraf edecektir. Kars-Tiflis Demiryolu Projesi´nin hayata geçmesiyle Türki Cumhuriyetler ve Gürcistan üzerinden trenle gelen yolcuların Ardahan´a girişi ekonomide canlılık yaratacağı, bir nebzede olsa istihdam artırılacaktır. Bölgemizde turist yoğunluğu söz konusu olacağı gibi, gerçek anlamda ipek yolu dediğimiz ithalat ve ihracat söz konusu olacaktır. Bu da mağdur olan Serhat bölgesine yansıyacaktır. Çıldır ilçesinde bir istasyonun kurulmasıyla Ardahanlı trene arkadan bakmadan, trene arkadan bakan değil, treninin nimetlerinden faydalanan bir il olmasını istiyoruz? şeklinde konuştu.

   Kars-Bakü-Tiflis demiryolu projesi yöremizin temel sorunlarından biri olan ulaşım problemi olduğuna değinen Cavit Çetin, ?Kars-Bakü-Tiflis demiryoluyla ilgili olarak nihayetinde bir gelişme yaşandı ve 07.02.07 tarihi itibariyle, projenin başlaması için antlaşma imzalandı ve proje tamamlandı. Bu proje yöre halkı ve bölgemiz için tarihi bir olay ve uzun zamandan beri heyecanla beklediğimiz bir gelişmedir. Allah emeği geçen herkesten razı olsun diyerek iyi niyet duygularımızı belirtelim ve olayı daha ayrıntılı incelemeye, eksik yanlarını demeyelim de, beklentilerimizi sırlayalım ve ilgililere duyuralım.  Öncelikle bir önceki yazımda neler belirtmiştim onu hatırlayalım. Şöyle demişiz: Diğer önemli konu ise İlimizin komşu ülkelere ve yurtiçi ulaşımını ilgilendiren, bölgemize hem ekonomik hem de turizm açısından canlılık getireceğine inandığımız Kars-Tiflis-Bakü Demir Yolu bağlantılarından birisinin de ilimiz sınırları içersinde olmasıdır. Bu istek bölge halkımızın şimdiye kadarki kötü talihini bir nebze olsun değiştirecek bir istektir? ifadesini kullandı. 

   Çıldır İlçesine bir istasyonun kurulması gerektiğini dikkat çeken Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: 
?Benim de üstüne basa basa söylediğim, bu proje elbette ki bölgemiz için çok önemlidir ve uzun zamandan beri beklediğimiz, talihimizi değiştirecek bir olaydır. 838 kilometre uzunluğunda olan yolun 76 kilometresi Türkiye´den, 259 kilometresi Gürcistan´dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan´dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Bakü Tiflis Kars demiryolu projesi 1 milyon yolcu 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacak. Hattın kapasitesi 3 milyon yolcu 17 milyon ton yüke ulaşacaktır. Bunlar yük taşımacılığında maliyetleri düşünecektir. Zaman ve mesafe için nakliyatçılara imkan sunuluyor. Çin´den gelen yük Bakü Tiflis Kars´la orta koridor üzerinden 12-15 günde AB´ye ulaşacaktır. Ülkelerimizden orta koridordan geçen yüzde 10´un üzeri bile 24 milyon ton ilave yük demektir. Ama bizim Ardahan´ lılar olarak isteğimiz, duraklardan birisinin de Ardahan sınırları içersinde olmasıdır. Ama bunu yetkililerden duymak istiyoruz. Acaba il sınırlarımız içersinde herhangi bir durak olacak mı olmayacak mı? Ya da bir proje çalışması var mıdır? Özellikle buradan Ardahan milletvekillerine sesleniyorum; Bu proje için sayısız soru önergeleri vermiş ve bu işin takibini yapan siz değerli vekillerim, bu projenin Ardahan´ a katkısı net olarak ne olacaktır. Sorum net ve çok açık. Ben ve yöre halkımız bu sorunun cevabını merak etmekteyiz. Çıkın ve açık yüreklilikle bu projenin Ardahan´ a katkısı şunlardır diye sıralayın ve hepimizin takdirini kazanın. Umarım bu proje Ardahan´ ı komşularından soyutlamaz ve sınır kapılarının önemi azalmaz. Değerli dostlarım açıkçası benim bu konuyla ilgili bazı çekincelerim mevcuttur. Sanki bu projede Ardahan devre dışı bırakılmış gibi hissetmekteyim. İnşallah bu hissiyatımda yanılırım. Bunu anlamanın tek yolu da vekillerimizin vereceği cevapların içimize sinmesi ve Ardahan´ımızın çok şey kazanacağı müjdesidir.?