KARŞILIKSIZ ÇEKE KARSI KORUMA

KARŞILIKSIZ ÇEKE KARSI KORUMA

Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)...

   Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), üyelerini karşılıksız çek tehlikesinden korumak için yeni bir çalışma başlattı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığı ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile protokol imzalayan ATSO, üyelerini çek karnesi iyi olmayan tacirlere karşı koruma altına aldı. Konu hakkında açıklama yapan Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu, yapmış oldukları bu çalışma neticesinde ATSO üyelerinin hem kendi çek ve kredi sicillerini görebileceği gibi hemde karşı tarafın onay vermesi durumunda ticaret yapacağı işletmeninde çek ve kredi siciline ulaşmasını sağlayacak.
   Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası resmi internet sitesinde konu hakkında yer alan bilgiye göre;

   Bilindiği üzere yapılan yasal düzenleme ile karşılıksız çekte hapis cezası kalkmış ve müteakibinde yurt içi ticaretteki tahsilatlarda sıkıntılar artmıştır.
Üyelerimizin bu konuda yaşamış oldukları sıkıntıları azaltabilmek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığı ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile işbirliği protokolü imzalanmıştır.
Böylece üyelerimiz kendi çek ve kredi sicillerini görebilecek ve isterlerse bunları başkalarıyla paylaşabileceklerdir.

   Aynı zamanda karşı tarafın onay vermesi halinde başka firmaların da çek ve kredi sicilleri hakkında bilgi alabileceklerdir.Böylelikle ticari işlemlerde karşı tarafın durumunu bilerek daha sağlıklı karar alınması mümkün olabilecektir. Diğer taraftan bu sistemin çalışması için hem alıcının (örneğin çek keşidecisinin) hem de satıcının (örneğin çek hamilinin) sisteme üye olması gerekmektedir.
Gerçek kişi(şahıs) işletme olan üyelerimiz ?kkb.com.tr? internet sayfasında ?Online İşlemler? başlığı altındaki ?Internet Şube Başvuru Formu ? Bireysel? bölümünden gerekli bilgi girişini yaparak üyelik işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Ayrıca odamıza başvurmalarına gerek yoktur.

   Tüzel kişi işletme olan üyelerimizin Kredi Kayıt Bürosu ?kkb.com.tr? internet sayfasında ?Online İşlemler? başlığı altındaki ?Internet Şube Başvuru Formu ? Kurumsal? bölümünden şirketleri ile ilgili bilgi girişini yapmaları gerekmektedir. Daha sonra ekrandan doldurdukları başvuru formunu bastırmaları, imza yetkilisi olarak belirtilen kişilere imzalatmaları daha sonra bu kişilerin imza sirküleri aslı veya noter onaylı sureti ve imza sirkülerindeki isimlerin yetkili olduklarını gösteren ticaret sicil gazetesi örneği ile odamıza başvurmaları gerekmektedir.
Odamız tarafından yapılacak olan incelemelerden sonra herhangi bir eksikliğin olmadığının belirlenmesi halinde Odamız yetkilisi tarafından söz konusu başvuru elektronik ortamda onaylanacaktır.
   Kontrol sonrası onay verilen başvuru sahibi şirketin başvuru esnasında belirtmiş olduğu yetkili ya da yetkililere kullanıcı kodları ve şifreleri gönderilecektir.