KORKMAZ CNN´DE ARÜ´YÜ ANLATTI

KORKMAZ CNN´DE ARÜ´YÜ ANLATTI

Rektör Prof. Dr. Korkmaz Cnn Türk´te Arü Ve Künib´i Anlattı

Bulunduğu bölgenin sınırlarını aşarak ?uluslararasılaşma? vizyonu başta olmak üzere dünya üniversiteler arenasında ürettiği projeler, gerçekleştirdiği faaliyetler ve sürdürdüğü çalışmalarla gündeme gelen Ardahan Üniversitesi´ne ulusal ve uluslararası medya tarafından yoğun ilgi gösteriliyor. Son olarak Ardahan Üniversitesi Rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, CNN Türk Televizyon Kanalı´nda yayınlanan ?Eğitim ve Başarı? adlı programa konuk oldu. Ece Karaboncuk´un sunduğu programda Rektör Prof. Dr. Korkmaz, kurulduğu günden itibaren kısa bir sürede büyüyerek gelişen ARÜ´yü ve ?gelecek projeksiyonları?yla tüm insanlığı heyecanlandıran KÜNİB´i anlattı.
?Ulusal ve Uluslararası Birçok Projeye İmza Attık.?
Geçmişte zor şartlar altında kurulan ARÜ´nün önemli başarılara imza atan bir üniversite olduğunu hatırlatan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ?Yeni bir üniversite olmamıza rağmen ulusal ve uluslar arası projelere imza attık. Bu projeler, şamanizmden bölgenin sosyal yapısına kadar çeşitlidir. Geleceğimize aktarmamız gereken kültürel anlamda önemli öğelerimiz vardır.? diyerek, ARÜ´nün bulunduğu bölge başta olmak üzere ulusal ve uluslararası alanda uzun vadeli projeler gerçekleştirdiğine değindi.
?Bize Gelen Öğrenciler, Öğrenci Merkezli Özel Bir Üniversiteye Gelmiş Gibidir.?
?Öğrenci merkezli? bir üniversite olarak ARÜ´nün gençlere önemli olanaklar ve katkılar sunduğunu bildiren KÜNİB Başkanı ve ARÜ Rektörü Prof. Dr. Korkmaz, ?Bizim üniversitemiz öğrenci merkezlidir. Bize gelen öğrenciler, ?öğrenci merkezli özel bir üniversiteye gelmiş gibi´dir. Üniversiteler insanların seçerek hayatlarını belirleyecek yerler olmalıdır. Öte yandan biz Filoloji, Türkoloji, Çağdaş Türk Lehçeleri alanları başta olmak üzere bölümlerimizde iddialıyız. Bu nedenle tercih yapacak olan gençlerimizi 6 yıllık çok eski bir üniversiteye davet ediyoruz.? dedi.
Uluslararasılaşmada ARÜ İlk Üç Arasında
?Uluslararasılaşma? konusunda Ardahan Üniversitesi´nin Kalkınma Bakanlığı´nın hazırlamış olduğu rapora göre devlet üniversiteleri arasında ilk üçe girdiğini ifade eden KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ?Uluslararasılaşmayla birlikte Kafkasya, Orta Asya ve diğer bölgelerdeki gençlerimizi bir araya getirerek kaynaştırmak istiyoruz.? diyerek, ARÜ´nün ?uluslararasılaşma? vizyonunu ortaya koydu.
?Ortak Paydalarda Geleceği Kurabilmek Açısından KÜNİB´i Kurduk.?
Günümüzde dünyanın ve doğal olarak bölgelerin hızlı bir şekilde değişerek geliştiğini söyleyen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ?Dünya değişiyor ve gelişiyor. Kafkasya ve Orta Asya da değişiyor ve gelişiyor. Bizler bu durumda dünyayı seyrederek değil, O´na dokunarak değişip gelişebiliriz. İşte nedenle ortak paydalarda geleceği kurabilmek açısından Kafkasya Üniversiteler Birliği´ni (KÜNİB) kurduk. Gürcistan, Batum, Bakü, Ankara ve Tebriz´de KÜNİB´in olağan kongrelerini gerçekleştirdik. Birlik sayesinde önemli bir programa imza attık. Mevlana Değişim Projesi bunlardan birisidir. En son Tebriz´de gerçekleştirdiğimiz beşinci olağan kongremizle birlikte 90 üye üniversiteye ulaştık.? sözleriyle, Başkanlığı ve Sekretaryası Ardahan Üniversitesi tarafından yürütülen KÜNİB´i var eden temel anlayış ve Birliğin çalışmalarının önemini özetledi.
ARÜ ve Harvard Üniversitesi´nden ?Tehlike Altındaki Diller? İçin Ortak Çalışma
KÜNİB´in insanlık tarihine birçok önemli not düşen bir kuruluş olduğunu vurgulayan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Ardahan´da ARÜ ve Harvard Üniversitesi tarafından düzenlenen ?1. Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Konferansı?ndan bahsederek, ?ARÜ ve Harvard Üniversitesi bu konuda ortak bir çalışma yürüterek tehlike ve baskı altında olan diller konusunda Ardahan´da 2014 yılı sonlarına doğru konferans düzenlendi. Dünya çapında bu konu hakkında araştırma yapan en önemli bilim insanları ile bu konuyu tartıştık. Çünkü konuştuğumuz diller baskı altındadır. Bu dilleri korumak ve kaydetmek zorundayız.? dedi.
Kafkasya Bölgesi´nin Kültürel Değerlerini Günümüze Taşıyan Bir Proje: ?Kafkasya´nın Yüzleri?
KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, Kafkasya Bölgesi´nde gerçekleştirdikleri ?Kafkasya´nın Yüzleri? projesiyle ilgili programda çeşitli bilgiler verdi. Projeyle 100 yaşını aşmış insanların dünyasına dokunarak bölgenin geçmişteki kültürel değerlerini günümüze taşıyabilmeyi amaçladıklarını belirten KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ?Mesela 103 yaşındaki Fatma ninemiz, ?Hayat her yaşta güzeldir. Hayatın her anında çalışmak güzeldir.´ diyerek, hayatını halı dokuyarak kazanan bir insan... Hayata iman ve inançla bağlı bir insan... Yaşadığı dönemin savaş, sürgün, aşk, hikâyeleri var. Ne yazık ki bunların hiç biri kayıt altına alınmamış... Derleme yapan arkadaşlarımız bu insanlarla görüştüklerinde yaşadıkları dönemle ilgili olarak bu zamana kadar sustuklarını söylüyorlar. İşte biz bunları kayıt altına almak için bu projeyi başlattık.? diyerek, projenin asırlık zenginlikleri somut bir şekilde ortaya çıkarmayı hedeflediğini ifade etti.