www.cildirgoyce.com

KÖYDEN GELEN PROFESÖR

KÖYDEN GELEN PROFESÖR

Yıl 1974 Ardahan´ın Çıldır İlçesi...

     Yıl 1974 Ardahan´ın Çıldır İlçesi´nin en büyük köylerinden birisi olan Eskibeyrehatun Köyü´nde mütevazi bir aile olan Akbulak ailesinin altıncı çocuğu olarak yağız bir bebek dünyaya gelir. Adını Cengiz koyarlar. Ailesi geçimini tarım ve hayvancılık yaparak sağlamaktadır. Zamanla yetişip, gelişip Profesör unvanını alacak nitelikte bir bebektir Cengiz bebek. Bu bebek aynı zaman da hem köylüm, hem akrabam, hem de öğrencim olur.
    Hani kimi insan değişik bir takım şeylerle gurur duyar ya! Ben de bu güzel insanın başarılarından gurur duyuyorum. Kendisiyle tanışmamız muhakkak ki ilkokul zamanlarında olmuştur. 1980´ li yıllarda benim ilk görev yerim olan kendi köyümün ilkokulu ve okulun öğrencilerinden bir tanesidir cengiz Akbulak. Beş yıllık bir ilköğrenim dönemini sıradan bir köylü ailesinin çocuğu olarak geçirdikten sonra, ortaokul okumak için taa İstanbul´da çalışmakta olan abisinin yanına göçer. Daha sonra Lise öğrenimi için öğretmen olan başka bir abisinin yanına Afyon Bolvadin´e gider ve başarılı bir öğrenci olarak lise eğitimini tamamlar. İstekli ve başarılı bir eğitim dönemi geçiren Cengiz Akbulak, 1993 yılında girmiş olduğu üniversite sınavında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümüne girer. Dört yıllık üniversite hayatını başarılı bir şekilde bitirerek 1997 yılında mezun olur. O yıl Sakarya Geyve Lisesi´nde Coğrafya öğretmeni olarak göreve başlar. Ancak, okuma azmi bitmeyen Cengiz hoca, kendine akademik hayatı hedef koyar. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Beşeri ve İktisadi Coğrafya Ana Bilim Dalı´nda yüksek lisans eğitimine başlar. ?´Türkiye´de Deri Sanayi ve Biga Dericiliği´ne Coğrafi Bakış´´ adlı tezi ile 1999 yılında mezun olur. Daha sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi´nin açtığı Araştırma Görevliliği sınavına girer ve kazanır. Bu görevi sonrası tekrar İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi´nde doktorasını yapar. Doktora tezi, ?´İznik Depresyonunun Beşeri ve İktisadi Coğrafya açısından İzlenmesi´´ adlı çalışmasıdır. Bu teziyle doktorasını tamamlar, 2009 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümünde Yardımcı Doçentlik ünvanını alır. Son olarak 2017 yılında çalışmış olduğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi´nde Profesörlük kadrosuna alınmıştır. Akademik kariyeri sırasında çok sayıda makale ve kitapları yayınlanmıştır.
     Tüm bu eğitim yaşamı sürecinde tamamen emeğe, işe ve özveriye dayalı bir başarı grafiği çizmiştir. Kimsenin adamı olmadan, vatansever kişiliği ile başarısını birleştirerek, ülkemizin Kuzeydoğu Anadolu´sunun sınır bekçisi olan Ardahan-Çıldır-Eskibeyrehatun ?da başlayan uzun soluklu yolculuk ve eğitim hayatı, 1700 km. lik mesafeyle ülkemizin Kuzeybatısında sınır bekçiliği yapan Çanakkale´de Profesör ünvanıyla taçlanmıştır. Köyden gelen bu genç, dinamik ve başarılı kişiliğe, başarı dilemekten başka ve O´nu topluma tanıtmaktan başka ne yapılabilir ki!
 
Akademik çalışmalarını;
-Nüfus ve Yerleşme Coğrafyası,
-Turizm Coğrafyası,
-Coğrafi Bilgi Sistemleri,
-Uzaktan Algılama ,
-Arazi Kullanımı ve Kırsal Kalkınma alanlarında yapan Cengiz hocaya tavsiyemiz ve tabidir ki ondan beklentimiz: Bu çalışmalarını geldiği yer olan ve bu alanda ihtiyaç duyan Ardahan´a aktarması ve o bölgenin kalkınmasına katkı sunması olacaktır.
    Köyden gelen Profesörümüze başarılar dilerken, yeni ve yararlı projeleriyle ülkemiz gençliğine güzel aktarımlar yapmasını umuyorum. Çünkü bu gibi daha önce Çıldır´dan ve Ardahan´dan yetişmiş Prof. Esfender Korkmaz, Prof. Yusuf Bayraktar, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve daha birçok örnek insanlarımızın olduğunu biliyoruz. Bu insanların bölgemize sunduğu katkılar gibi Cengiz hocanın da önemli katkılar sunacağına olan inancım tamdır. Yolun açık olsun, Cengiz Akbulak.
 
Yaşar GELER
Uz. Eğitimci-Yazar