MEZARI BAŞINDA ANILDI

MEZARI BAŞINDA ANILDI

Halk ozanı, devlet sanatçısı...

    Halk ozanı, devlet sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu, vefatının 12´nci yılında mezarı başında anıldı.

    Devlet sanatçısı Aşık Murat Çobanoğlu, ölümünün 12´nci yıl dönümünde Asri Mezarlığı´ndaki mezarı başında sevenleri tarafından dualarla anıldı. Anma törenine Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, AK Parti Milletvekili Selahattin Beyribey, Çobanoğlu´nun oğlu Şentürk Çobanoğlu, aşıklar ve sevenleri katıldı.

"Tüm Dünya´ya mal olmuş örnek bir sanatçıydı"

    Aşık Murat Çobanoğlu´nun dünyaya mal olmuş bir sanatçı olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, "Çobanoğlu Kars´tan yetişen önemli değerlerimizden bir tanesiydi. Aynı şekilde Şeref Taşlıova´da var. Her ikisinde Allah´tan rahmet diliyorum. Tabii ki ilimiz aşıklık geleneğinin çıktığı önemli merkezlerden bir tanesidir. Bunda da çok payı olduğuna inandığım değerli ağabeyimiz, çok değerli arkadaşımın da babası olan Murat Çobanoğlu´nun payının çok yüksek olduğuna inanıyorum. Kendisine Allah´tan rahmet, ailesine, Kars halkına, hatta tüm Türkiye´ye başsağlığı diliyorum. Çünkü kendisi yalnız Kars´ın değil, tüm Türkiye´nin Dünya´ya mal olmuş örnek bir sanatçıydı. Rahmetle, minnetle, şükranla anıyorum kendisini" dedi.

"Kiziroğlu Mustafa bey ile yola çıktı"

    1960´lı yıllarda Murat Çobanoğlu´nun Kiziroğlu Mustafa bey türküsüyle yola çıktığını hatırlatan AK Parti Kars Milletvekili Dr. Selahattin Beyribey, "Murat Çobanoğlu ağabeyimiz, Karsımızın, Türkiye´nin ve Türk dünyasının aşıklık sanatında benzeri olmayanlardan bir tanesiydi. Ülkemizi, Karsımızı Dünya´ya tanıttı. Kiziroğlu Mustafabey ile yola çıktı 1960´lı yıllarda. O günden sonra bir yıldır gibi parladı. Ve bu yıldızlığı ile beraber yeni aşıklar oluşturdu. Yeni aşıklarımıza hocalık yaptı. Onlar da bugün devam ediyorlar. Onun eserlerinden yararlananlar da ellerini açacaklar, ?Allah´ım sen bu eserleri yaratanın makamını cennet et, yedi ceddinden razı ol.´ Ve kültürümüzü ilelebet var edecekler. Onun için Allah Murat Çobanoğlu ağabeyimize rahmet etsin" diye konuştu.

"Benim yurdum Kars´tır"

    Babasının hasta yatağında durumunun ağır olduğu dönemde nereye götüreceğiz deyince "benim yurdum Kars´tır" dediğini belirten Çobanoğlu´nun oğlu Şentürk Çobanoğlu, "Ailemin, annemin, kardeşlerimin hepsinin sizlere selamları var. Ben Kars´a, babam dahil, biz de dahil, Kars´a bir vefa borcumuz var. Biz Karslı ile var olduk. Biz Karslıyız. Babam Kars´tan çıktı. Kars´ta da yatmalı. Hastaydı, bir ara durumu kötü oldu. Nereye götüreceğiz dediler. Böyle bir şey olursa, babam dedi ki, ?Benim yurdum Kars´tır.´ Hepinize çok teşekkür ederim. Allah razı olsun hepinizden, saygılar sunarım" şeklinde konuştu.

  Yapılan konuşmaların ardından dualar edildi. Daha sonra Başkan Karaçanta, Milletvekili Beyribey, Çobanoğlu´nun büyük oğlu Şentürk Çobanoğlu ve katılımcılar, Çobanoğlu´nun mezarına kırmızı karanfil bıraktı.