MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATILIR MI?

MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATILIR MI?

Çıldır Gölü´ne....

     Ardahan Çıldır Gölü´ne 10 yıl önce dökülen Kerevit ve İsrail Sazan´ı Çıldır Gölü´nün doğal Balık soyunu tükenme noktasına getirdi.

     40 yıldır Çıldır Gölü üzerinde babadan kalma mesleği devam ettiren ve tek geçim kaynağı olduğunu söyleyen Atanur Dursun; Çıldır Gölü´ne dökülen İsrail Sazan´ı ve Kerevit gölün doğal Balığı olan sarı balığın yumurtalarını (havyarı)  yiyerek beslenirken, sarıbalık tarafından kıyıya bırakılan yuvalar da böylece bozduğunu söyledi.

    İvedilikle ıslah edilmesi gerektiğinin altını çizen Dursun, ?Çıldır gölü bölgemizin doğal besin kaynağı olmakla birlikte, Göl bölgenin doğa turizminin vazgeçilmezidir. Çıldır Gölü´nün kültür balığı  av yasağı dönemin tam anlamıyla korunamıyor. Çıldır Gölü, bölge halkının bilinçsiz avlanması nedeniyle sahip olduğu balık potansiyelini kaybediyor. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında yerini alan Çıldır Gölü, buzlu zemin üzerinde atlı kızak seferleri ve doyumsuz balık ziyafetleriyle mevsim boyunca misafirlerini ağırlıyor. Çıldır Gölü´ne av mevsiminde balık avlamak için giden vatandaşlar, duyarsız balık avcılarından şikayetçiyiz.

    3 Yıldır Sarı balık tutamıyoruz. Önceki yıllarda 7-8 kilo gramlık balık avlıyorduk, şimdi 4 aydır tek bir tane sarı balık avladım. Çıldır gölündeki balığın az olmasının nedeninin av yasağını olan Haziran´ın 10´u ila 20´si arasında gölün kıyısına gelen balık yumurta bırakmak için gölün sığ yerlerine akın ediyor.  Civar köylerde balıkçılık yapan vatandaşlar, avlanma mevsimi olmasına rağmen büyük ağlarla avlandığını ve bu nedenle balığın geliş yönüne serilen ağlar balığın kıyıya gelip yumurta bırakmasına engel oluyorlar. Kuluçkaya yatmış bir  kanatlı  hayvanını kafasını keserseniz yavru verir mi? yok,  bu durum da aynıdır.? dedi. 

BALIKLAR SESE VE KİRLİLİĞE ÇOK DUYARLIDIR

     Dursun daha sonra şunları söyledi: ?Gölde balık olmamasının başka bir nedeni ise;  Çıldır Gölü´nün, Taşbaşı ve Doğruyol köyleri arasındaki kıyı şeridinde Demir Yolu çalışmaları sürmektedir. Bu çalışmalar nedeniyle, gölü besleyen derelerde bu çalışmaların olduğu yerlerdedir. Göl bu çalışmalar nediyle aşırı derecede kirlenmektedir. Çalışmanın yapıldığı yerde iş makinaları ve patlatmalar sesinden dolayı gelmiyorlar.?

Suat İncedere