ONAY, RAPORU TAMAMLADI

ONAY, RAPORU TAMAMLADI

Ardahan sorunları üzerine

   Ardahan sorunları üzerine kurulan başında Merkez İlçe Başkanı Kadir Sinan Onay ve İlçe Yönetiminin bulunduğu CHP´nin Ardahan sorunları hakkındaki çalışma tamamlandı

  Tamamlanan çalışmalar bir rapor haline getirilerek, CHP Genel Merkezine sunulacak. CHP Ardahan il teşkilatı, bunun yanında Partinin Ardahan Merkezde az oy aldığı (köy-mahalle) yerlerde bir çalışma gerçekleştirecek.    

   Ardahan´ın sorunlarını tespit ederek, bunların sadece kağıt üzerinde kalmaması halka anlatılması ve sert muhalefet yaparak kamuoyu oluşmasının sağlanması amaçlandığını ifade eden Merkez İlçe Başkanı Kadir Sinan Onay, Ardahan başlıca sorunlarının başında Beşikkaya Barajı, Tarım ? Hayvancılık ve süt üreticilerin temel sorunları ve çözümleri,  Hesler ? Resler, ve havaalanı sorunlarının olduğunun altını çizdi.

İşte CHP Ardahan il teşkilatının 4 ana başlık altında el aldığı Ardahan temel sorunları ve çözüm yolları;

BEŞİKKAYA BARAJI:     

* Beşikkaya Barajının gövde uzunluğu 70 ile 120 metre arası olması planlanıyor.   

 * Ardahan Ovası Sulama Projesi ama? Can suyu bırakılacak buda Düz Ardahan Ovasının mağdur olmasına ve kuraklığa neden olacak.   

* 1 metreye 2 metre uzunlukta olacak borularla tüm düz Ardahan Ovasına sulama kanalı inşa edilmesi planlanıyor.   

* Beşikkaya Barajında elektrik üretilmeyecek, SET BARAJI olarak yapılacağı iddia ediliyor.   

* Büyük basınçlı borular ve Deribasyon Tüneliyle Ardanuç üzerinden Borçka Barajına  Ardahan´ımızın suyu çalınacak. Çünkü Borkça Barajı silis çamuruyla dolduğu için elektrik üretimi düşmeye başlamıştır.   

* Ancak Gürcistan bu projeye karşı çünkü içme suyunu Kura´dan karşılıyor ve Gürcistan ile Türkiye´nin birlikte yapmak istediği GÜR ?TÜRK Baraj Projesini Aktaş sınırına yakın Kurtkale tarafında düşünülüyor. 

* Ayrıca Kura Nehri üzerinde 2 adet elektrik üreten Baraj bulunmaktadır. Bu barajlara su taşıyan Kura da Beşikkaya Barajı yapılırsa su eksilecek Devlet bu 2 barajı yapan firmalardan 49 yıl boyunca elektrik almayı taahhüt etmiş, peki elektrik üretemezse bu barajlarda oluşacak zararı karşılamayı da anlaşmaya bağlamışlar. 

* Beşikkaya Barajının yapılacağı planlanan (YENİKÖY-KALECİK-BUDAKLI-TÜRKEŞEN-UĞURTAŞI) bu alanlarda Orman ve Doğa katliamı yaşanacağı gibi Arıcılık-Hayvancılık-Balıkçılık-Otlak Meralar zarar görecek ve yeni göç dalgası da başlayabilir.  * Beşikkaya Barajının yapılması planlanan yerde YENİKÖY-KALECİK-BUDAKLI-TÜRKEŞEN-UĞURTAŞI köylerinin yerleşim alanlarının bir kısmı meralar ve tarlaları sular altında kalacak.   

*BAĞDEŞEN KÖYÜ ? YANLIZÇAM HASKÖY de taş ocağı kurulup ve stoklama yapılması planlanan alanda birçok ağaç ve orman katliamı yaşanacaktır.      

* Artvin için CERATTEPE ne kadar önemliyse bizim Ardahan için de hem KURA NEHRİMİZİN SUYU hem de barajın yapılacak yerde ki doğa katliamın oluşturacağı alan Meralar, Ormanlık alan o kadar önemlidir. TARIM ? HAYVANCILIK VE SÜT ÜRETİCİLERİN TEMEL SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ ;       

* 25000 hayvancılık işletmesinin olduğu Ardahan´da 100 bin nüfusa sahip olduğunu düşünürsek ve her aile dört kişiden oluştuğuna göre, ilimizde neredeyse her aile ayrıca birde işletme sahibidir. Buda gösteriyor ki Ardahan da geçim kaynağı hayvancılıktır.       

 * Bölgemizde hayvancılık ta son 70 yılda tam uygulanamayan ıslah çalışmaları yüzünden ne kendi yerli hayvanlarımız ıslah edilip yüksek süt ve et verimi alınabilecek seviyeye getirilebildi nede mevcut olan ithal edilen ve bizim yerli hayvanlarla melezleştirilen hayvanlardan aynı kalitede ve oranda et ve süt alınabilecek düzeye getirildi.     

*Tarım bakanlığının son iki yılda %80 hibe kapsamında dağıttığı boğalar, zaten çok yaygın olan zoonoz(hayvanlardan insana bulaşan) hastalıları daha da artıracaktır. Belki kısa dönemde olumlu gözüken boğa dağıtma işlemi uzun vadede hayvancılığın temeline konulmuş bir dinamitten farksız olmayacaktır. *Bölgemizde üretilen sütün pazarlamasında, damızlık ve süt birliklerin etkin bir çalışma ve kooperatifleşme çabaları, eksiklikleri yüzünden süt fiyatları mandıracıların insafına ve tekeline kalmış durumdadır. 

 * Binlerce besi danası, entekre et işleme tesisi veya modern özel yada resmi (Et Balık kurumu gibi) kesimhanelerin olmamasından kaynaklı başka illere zorunlu sevk olmaktadır. Bu zorunlu sevk yüzünden insanlarımız parasını alamamakta, batı ile rekabet şansı azalmakta, maliyetler yükselmekte ve sonuçta üretimden vazgeçmektedir.   

*  Hayvancılıkta maliyetlerin %70´ni oluşturan kaba yem giderlerinin düşürülmesi için çalışma yapılmalıdır. Yem bitkilerine ve mazota verilen desteğin artırılması ya da vergilerin bu kalemlerde düşürülmesi gerekmektedir.     

* Hem Ülke hem de Bölge ekonomisine çok önemli ölçüde zarar veren hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele için, Tarım Bakanlığının uygulamış olduğu zorunlu aşılamalar daha yoğun ve etkin bir şekilde uygulanmalıdır.                                 

*  Hayvan kaçakçılığı ve sınırlarda kaçak hayvan geçişleri kontrol altına alınmalıdır. 

   HESLER ? RESLER:  

   Posof ilçemizde yapılan HES´ler bir tanesi heyelanlı yere yapıldığından dolayı tehlike altında diğeri de can suyu bırakılmamasından dolayı dere kurumuştur. Alternatif enerji üretimi olan ve Doğa ya zarar vermeyen Ardahan da yapılması planlanan RES´ler (rüzgar enerji sistemleri) daha kullanılabilir enerji kaynağıdır.

HAVAALANI:

Ardahan (Merkez Derindere köyü) ile Şavşat arasında yapımına başlanacak 14 km gidiş 14 km´lik geliş Tünel Ardahan ı Karadeniz´e bağlayacaktır.    Çıldır´daki tünel yapımı ihale aşamasında olduğu, Posof ta ki tünelde yapılırsa Ardahan merkeze ulaşım kolaylaşacaktır.     

İki sınır kapısı olan,  Uğurlu Dağı mevkii Yanlızçam kayak tesisi, Çıldır Gölü, Eski Kaleleri ile gezilebilecek turistik yerleri bulunan Ardahan da; Tüneller bitirildiği zaman ulaşımda stratejik konuma gelecek Ardahan a havaalanı yapılırsa gelen Turist sayısında da artış olacağı gibi kalkınmasına da faydalı olacaktır. Ardahan a mutlaka havaalanı yapılması gerekmektedir