POSOFLU İLE RUS

POSOFLU İLE RUS

1878 tarihli....

     1878 tarihli 93 harbi diye bilinen Osmanlı Rus savaşından sonra doğudaki bazı yerlerin Rus işgalinde kaldığı gibi Posof da işgal altındadır.

      Bu dönemde Posof da ki okulda öğlene kadar Rusça öğlenden sonra Türkçe ders verilmekte dir.Bu okulda öğretmen olarak görev yapan Vuçutel adında Rus asıllı bir öğretmen vardır bunun hanımı bir gün evin kapısını açık bırakır bu arada Posof lu Sakıp dedenin karabaş adlı köpeği Vuçutelin kapıyı açık görünce içeri dalar avluda bir külek yağ vardır yağı gören karabaş kendine iyi bir ziyafet çeker.Yalana yalana çıkar gider ne bilsinki Rus Vuçutelin yağıdır. Bunu gören Vuçutel hemen okulun hademe lerini çağırır gidin bana bu köpeğin sahibini bulun bana ya 1000 manat versin yada cezasını çeker der.

      Hademeler karabaşın sahibini araştırır Sakıp dede olduğunu öğrenir ve kapıya dayanırlar. Senin köpek Vuçutelin bir külek yağını yemiş ya 1000 manat vereceksin yada seni götüreceğiz derler. Sakıp dedenin bir ineği vardır ne yağı nede parayı ödeme şansı yoktur. Gitse Rus hükümeti acaba bana ne yaparlar diye gelenlere yalvarır yakarırsada para etmez alır Vuçutel in huzuruna götürürler. Vuçutel Sakıp dedeye şöyle seslenir "SAKIP İ MASRA KUŞAY" yanı senin köpek benim yağı yemiş ya parasını öde yada seni cezalandıracağım der. Sakıp dede durur düşünür bu işden nasıl yırtarım derken o anda aklına şöyle bir şey gelir ve kızgın bir şekilde ses tonunu da yükselterek. Sayın Vuçutel bende kaç gündür yağın sahibini arıyordum demek sensin. Senin kapıyı açık bırakman sebebiyle benim 2000 manatlık köpeğim öldü. Sen kapıyı açık bırakmasaydın benim köpek o yağı yemiyecekti ve bende o köpeği 2000 manata satacaktım derhal benim köpeğin parasını öde aksi halde şikayete gidiyorum. Gidip seni neçelik e şikayet edeceğim değince Vuçutel tutuşur ve Sakıp dedeye yalvarmaya başlar. Tamam gel fit olalım kapansın desede Sakıp dedenin ayağı tutmuştur. Hiç geri adım atarmı birakın ben o gün Cağsuyunda bulunan neçelike yani Türkçe anlamıyla kaymakama şikayete gideceğim diye tutturur. Vuçutel 500 vereyim der kabul etmez 1000 der kabul etmez 1500 deyince hadi olsun adamlık bende kalsın 500 lirayı sana bağışlıyorum der ve 1000 manat ödeyecekken 1500 manat alarak çıkar. O kendini güçlü gören Vuçutel neye uğradığını anlayamaz süt dökmüş kediye döner.

      Diyeceksinizki bunu neden yazdın ?Putin e diyeceksin ki Rusyanın vukaati saymakla bitmez. 10 binlerce AHISKA Türkünü sürgünlerde öldürdün. Önce sen bunların hesabını verde öyle tazminat ve özür bekle. Daha bu başlangıç gün gelecek hepsinin hesabı sorulacak merak etme ´KESER DÖNER SAP DÖNER GÜN GELİR HESAP DÖNER´

Cahit Polatoğlu