www.cildirgoyce.com

ŞENLİK BABANIN SERHAT ŞEHRİNE ELVEDA

ŞENLİK BABANIN SERHAT ŞEHRİNE ELVEDA

Dokuz yıl önce...

Dokuz yıl önce doğanın beyaz örtü ile kaplı olduğu şubat ayıydı (yıl 2009)?

Fırat Üniversitesinde çalışıyorken Ardahan Üniversitesi Kurucu Rektörü Sayın Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ´ın bir vesile ile davetine icabet edip görmediğimiz, bilmediğimiz, bir coğrafyaya kutlu bir sürece, yeni bir üniversitenin kuruluşuna katkı sağlamak düşüncesi ile yola koyulduk.

Evliliğimizin üzerinden henüz 5 ay geçmişti?
Doğup büyüdüğümüz derin ve köklü kültüründen nasiplendiğimiz ve yaşamla ilgili önemli hatıraları yaşatan El-Aziz topraklarından çıkmak çok da kolay değildi elbet?

Kaldı ki çevremizdeki birçok arkadaş-dost tarafından da bu karar makul karşılanmamıştı. 
Eşim, hayat arkadaşım, senin gittiğin yere ben de tamam derim deyip, kritik noktayı koymuştu. 
Teşekkürler yol arkadaşım, can yoldaşım?

Yolun ucunda ?can sağ iken yurt vermeyiz düşmana? diyen Âşık Şenlik Babanın toprağı, Serhat Şehri Ardahan ve O toprakların çilesi, kutsallığı ile yoğrulmuş devletini ve milletini özünden seven, vizyonlu, cesur, ?Yunus? gönüllü, akademik camiada ve sosyal yaşamda saygın bir yeri olan Anadolu insanı, bizden biri vardı.

Merkez nüfusu 17.000 (on yedi bin) olan Ardahan´da konut yetersizliği, şehrin alt yapısının bariz eksikliği, okul öncesi kreş veya gündüz bakım evlerinin az veya yok denecek sayıda olması, hastanede farklı anabilim dallarında doktor bulabilmedeki kısıtlılık, yaşam için birbirinden farklı alanlarda gerekli olan teknik personelin olmayışı veya yetersiz nitelikte oluşu ve dahası (yıl 2009)?

Şimdi yıl 2018, adı geçen her bir başlığın yeterliliği tartışılmaya açık olsa da olumlu değişimler söz konusu?

Üniversitede çalışan akademik ve idari personelin mesai zamanı ve dışındaki iş ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen unsurlara rağmen Kurucu Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ´ın üstlenmiş olduğu bu zor görevi aşkla, ibadet ederken yakalanan ?huşu? hali ile yerine getirdiğine şahit olur ve O´ nun bu derin ve pak konsantresinden kurum ve yaşam adına herkes istifade ederdi.

Bu dönemde çalışanlar şehirlerine, saçına-sakalına, inanç dünyalarına göre ayrı tutulmadı, ötekileştirilmedi. Bölücü ve her türlü terörün, yıkımın karşısında olmak kaydı ile ortak paydamız vatanımızın-milletimizin bütünlüğü, ülkemizin-milletimizin ve insanlığın menfaatleri, düsturumuz ise muasır medeniyetler seviyesini gözeterek aşkla çalışmak oldu?

Yol doğru ve hal böyle iken idari görevi olan-olmayan akademik ve idari personel işine odaklandı ve bunun neticesinde önemli ürünler ortaya konuldu.

-Bataklığa kurulması planlanan yerleşkenin yerinin değiştirilmesi, bu günkü yerine kurulması,
-Birçok fakülte, yüksek ve meslek yüksekokulunun ve enstitünün kurulması, öğrenci alınarak aktif hale getirilmesi,
-Mevlana değişim programı yönergesinin tasarlanması YÖK´e sunulması, kabulünden sonra da ilk olarak uygulanması,
-Üniversitedeki öğrenciler arasında yabancı uyruklu öğrenci bulunma oranına göre ULUSLARARASILAŞMA bakımından Ardahan Üniversitesinin TÜRKİYE´ deki devlet üniversiteleri arasında üçüncü sıraya yerleşmesi,
-Birçok uluslararası ve ulusal kongrenin başarı ile yapılması,
-Şu an yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 160 adet üniversite üyesi bulunan Kafkasya Üniversiteler Birliğinin (KÜNİB) 2009 yılında Ardahan´da kurulması
ve dahası...

Şahsım, geçen dokuz yıllık zaman diliminde Rektör Danışmanlığı ile beraber üstlenmiş olduğum birçok idari sorumluluğu hukuk, vicdan süzgecinden geçirip, devletimizin ve milletimizin menfaatlerini de gözetmek sureti ile yerine getirmeye çalıştım. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun Kurucu Müdürü olarak Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü ile Spor Yöneticiliği Bölümünün Birinci ve İkinci Programlarının aktifleştirilmesi ve aynı zamanda Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programının açılması ve öğrenci alınması süreçlerini başta Kurucu Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ ve O´nun oluşturduğu saygın kadro olmak üzere mesai arkadaşlarımın desteği ile yönettim.

Bu gün itibari ile 400 civarında öğrenci bu çatı altında eğitim-öğretimine devam etmekte. Gelecek yıl Spor Yöneticiliği Bölümünün boş olan sınıfına gelecek öğrenciler ile bu sayı 450-500´ü bulacak.

Bizleri vatanımızın bu özel, serhat topraklarında gerek mesai içerisinde gerekse mesai dışında güzel, seçkin insanlarla kutlu bir süreç için, ortak bir paydada buluşturan kaderime şükrediyor, tüm pak yürekli dostlara, arkadaşlara Allahaısmarladık deyip Allah´a emanet ediyorum.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulundan veya farklı bir programdan mezun olmuş veya da bu çatı altında öğrenciliği devam eden kardeşlerime güveniyor, sağlıkla birlikte yürekten başarılar diliyorum.

Şu an itibari ile Anadolu´nun Kapılarını Açan Atamız Alparslan Gazinin unutulmayacak zaferine ev sahipliği yapan Muş İl´nin Alparslan Üniversitesine geçmiş bulunmaktayım. Bundan sonra bilgimizi, görgümüzü tarihte unutulmayacak bir yeri olan Muş İl´i ve O´nun genç Üniversitesi için kullanacağız.

Allah utandırmasın İnşaAllah? 
Selam ve Dua İle?

ALPER KARADAĞ (Akademisyen)