STARTI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERECEK

STARTI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERECEK

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı...

      Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattından yapılacak ilk resmi tren seferinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın katılımıyla 30 Ekim´de Bakü´den başlatılacağını duyurdu.

       Arslan, bakanlıkta düzenlenen, TCDD Taşımacılık AŞ ile OMSAN Lojistik  AŞ arasında lokomotif ve vagon kiralanmasına ilişkin işbirliği protokolü imza  törenine katıldı.

       Demiryolu sektörünün serbestleşmesi için yıllarca süren meşakkatli  çabanın başarıyla sonuçlandığını belirten Arslan, AK Parti hükümetlerinin  iktidara gelmesiyle başlayan serbestleşme çalışmalarının, Türkiye Demiryolu  Ulaştırmasının Serbestleştirilmesi Hakkında Kanun ile yasal bir zemin bulduğunu  söyledi. Arslan, düzenleme ile TCDD Genel Müdürlüğünün demiryolu altyapı  işletmecisi, TCDD Taşımacılık AŞ´nin ise demiryolu tren işletmecisi kuruluş  olarak tanımlandığını ifade etti.
      TCDD Taşımacılık AŞ´nin 1 Ocak´tan itibaren fiilen faaliyete  başladığını anımsatan Arslan, "Şimdi de demiryollarında ülkemizin ilk özel sektör  şirketiyle tanışıyoruz. OMSAN Lojistik AŞ, Demiryolu Düzenleme Genel Müdürlüğü´ne  başvurması sonucunda ´ilk özel demiryolu tren işletmecisi´ statüsüne sahip şirket  oldu. Şirket, TCDD Taşımacılık AŞ´den  Demirdağ-İskenderun parkurunda yapılacak  cevher taşımalarında kullanılmak üzere 15 adet elektrikli lokomotif ve 350 adet  cevher vagonu kiraladı." diye konuştu.
      Arslan, Ak Parti hükümetleri öncesinde demiryolu sektörünün adeta  enkaz olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:
     "1951-2004 yılları arasında yılda ortalama 18 kilometre olmak üzere  toplam 945 kilometre demiryolu yapılmış.  Bugün itibariyle bin 213 km yüksek  hızlı tren hattı yaparak Avrupa´nın 6. dünyanın 8. yüksek hızlı tren işletmecisi  olduk. Demiryolu ağını 10 bin 959 kilometreden, 12 bin 532 kilometreye  yükselttik. Sinyalli hat uzunluğumuzu 2 bin 449 kilometreden 5 bin 462  kilometreye çıkardık. Elektrikli hat uzunluğumuzu 2 bin 122 kilometreden, 4 bin  350 kilometreye ulaştırdık. 10 bin kilometrenin üstünde demiryolu hattını  yeniledik."
BTK´nın resmi açılışı 30 Ekim´de
      Testleri devam eden Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolu hattında çok  önemli aşamaya geldiklerini belirten Arslan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın  katılımıyla, 30 Ekim´de Bakü´den ilk resmi tren seferimizi başlatacağız. Tren,  kesintisiz şekilde yeni hattan Kars´a kadar gelecek. Sonrasında yükü nereye  götürmek isterlerse, ister Akdeniz´e indirsinler, isterlerse kesintisiz şekilde  ülkemizin en batı ucuna, Avrupa´ya göndersinler. Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve  Gürcistan yetkililerinin katılımı ile inşallah ilk resmi seferi başlatmış  olacağız. Böylece hattı açmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.
"2023 hedefine koşar adım ilerliyoruz"
        Arslan, yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar 35,1 milyon yolcu  taşıdıklarını bildirerek, TCDD Taşımacılık AŞ´nin tüm iştirakleriyle 2016´da 89  milyon yolcu taşınırken,  2017´nin 9 aylık döneminde 61,7 milyon yolcuya  ulaşıldığını ifade etti. 2023´e kadar 3 bin 500 kilometre yüksek hızlı, 8 bin 500  kilometre hızlı ve bin  kilometre konvansiyonel olmak üzere 13 bin kilometre  demiryolu yapma hedefinde olduklarını dile getiren Arslan, bu hedef çerçevesinde,  3 bin 953 kilometrelik hatta yapım çalışmalarının sürdüğünü aktardı.  Arslan, 5  bin 277 kilometrelik yüksek hızlı ve hızlı tren hattının ise edüt-proje hazırlama  çalışmalarının devam ettiğini bildirerek, "2023 yılında toplamda 25 bin kilometre  demiryolu uzunluğuna ulaşılması hedefine koşar adım ilerliyoruz." dedi.
Özel sektöre serbestleşme çağrısı
     Özel sektör şirketlerinin demiryollarının serbestleşme süreciyle  yakından ilgilenmesini mutlulukla karşıladıklarını bildiren Arslan, sözlerini  şöyle sürdürdü:
     "Adil rekabet koşulları ve sağlıklı işleyen bir yapıyla serbestleşmesi  tamamlanmış bir demiryolu pazarının oluşması için çalışıyoruz. Ancak bu noktada  artık her şeyi devletten beklemeyeceğiz. Bundan sonra demiryolları sektörünün  büyütülmesinde özel demiryolu tren işletmecileri de  sorumluluk alacak. Birçok  sektörden birçok firma bu süreçle ilgileniyor. Biz süreci kolaylaştırırız, yolu  açarız ama önemli olan özel sektörün de burada yer alması, elini taşın altına  koyması ve sektörün büyümesini hep beraber gerçekleştirmemiz. Havacılık sektörü  de elini taşın altına koyuyor zannediliyordu ama THY olağanüstü büyüdü, dünya  devi oldu. Özel sektör şirketleri de dünya çapında iş yapabilir hale geldiler.  Demiryolu sektörünü de böyle bir gelecek bekliyor.  Özel sektörün de sorumluluk  alarak bu işin içinde yer almasını özellikle istiyoruz. Çünkü, hep birlikte daha  güçlü demiryolu sektörünü gerçekleştirmemiz çok daha kolay."
    Arslan´ın konuşmasının ardından OMSAN Lojistik AŞ Genel Müdürü Mehmet  Hakan Keskin ve TCDD Taşımacılık AŞ Genel Müdürü Veysi Kurt tarafından protokol  imzalandı.