TARSİM´DE YENİ DÖNEM

TARSİM´DE YENİ DÖNEM

Ardahan Gıda Tarım ve..

   Ardahan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl müdürlüğünce, Tarım Sigortaları uygulamalarına kimlerin ne şekilde başvuru yapabileceği, sigortadan faydalanma şartlarının neleri kapsadığı, yaptırılan sigortanın hangi hallerde geçerliliğini kaybedeceği ve ayrıca 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak olan buğday ürününde ?İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası? konularında ayrıntılı bilgilerin verildiği çiftçi toplantıları  Çıldır ve Hanak  gerçekleştirildi. 
    Bilgilendirme toplantısı TARSİM Bölge Müdürü Meriç Özdemir, Uzman Yardımcısı Selçuk Albayrak ,Teknik personelleri, Hanak ve Çıldır İlçe Müdürleri, Hanak ve Çıldır Tarım Kredi Kooperatifi Başkanları, Ziraat Bankası Müdürleri ve yetiştiricilerimizin de katılımlarıyla gerçekleştirildi.
    Yapılan toplantılarda TARSİM Bölge Müdürü ÖZDEMİR, çiftçilerin TARSİM´e kayıt yaptırabilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kayıt sistemlerine kayıtlı olmalarının yasal bir zorunluluk olduğunu; üreticilerin, tarım sigortası prim desteğinden yararlanabilmesi için bu kayıt sistemlerine kayıtlı olması veya güncellenmesi gereken ürünler için bu kaydını her sene güncellemesi gerektiğini ve Tarım Sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanununun 17 nci maddesinde belirtilen; ?Bu Kanun kapsamında, uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticilerin, 20/06/1977 tarihli ve 2090 sayılı Kanundan yararlanamayacaklardır.? dedi. 
    Ayrıca 2017 yılında 2016 yılı uygulamalarına ilave olarak; buğday ürününde ilçe bazlı kuraklık verim sigortası, kiraz ürününde yağmur riski, meyve ağaçları ile asmaların kendileri ve asma yaprağı, Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar için isteğe bağlı hırsızlık riski, açık ve yarı açık sistemde yetiştirilen kümes hayvanları için ölüm riski, denizlerde ve iç sularda yetiştirilen su ürünlerinin kafes ve ağları için sel ve su baskını riskleri teminat kapsamına alınmıştır. 
    Devlet prim desteği oranı; tüm risklerde % 50 oranında uygulanacak, ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği, 2017 yılında ilk defa uygulanacak olan ilçe bazlı kuraklık verim sigortasında ise; buğday ürününde sigorta priminin % 60´ı oranında prim desteği, sağlanacağını belirtti.
    Ülkemizde neredeyse her yıl yaşanan kuraklık, sel, dolu vs. afetlerden çiftçilerimizin mağdur olmalarının önüne geçilmesi için; İspanyadan örnek alınan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma bir geleneğin harmanlanmış haliyle 2005 yılında uygulamaya konulan ve 2005 te İspanya´dan örnek olarak almamıza rağmen 2017 yılına gelindiğinde elde ettiğimiz başarı nedeniyle sistemi örnek aldığımız ülke tarafından bu yakalanan başarının püf noktaları ve tavsiye talebinde bulunulan bir ülke haline gelmememiz takdire şayandır. Bakanlığımızın tarafından ülke genelinde uygulan TARSİM hakkında İlimiz genelinde çiftçilerimizin tamına ulaşmayı hedeflediklerini belirten TARSİM Bölge Müdürü Özdemir toplantıya katımdan dolayı duyduğu memnuniyetlerini dile getidi.