UNUTULMAYA YÜZ TUTAN MESLEK ARDAHAN´DA HAYAT BULUYOR

UNUTULMAYA YÜZ TUTAN MESLEK ARDAHAN´DA HAYAT BULUYOR

Gelişen teknoloji ile birlikte unutulmaya...

   Gelişen teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tutan kalaycılık mesleği bir kaç ustanın marifetli ellerinde devam ediyor. İstanbul´dan gelerek Ardahan´da köy ve mahalle aralarında kalaycılık yapan Şahin Ergül isimli kalaycı, vatandaşların mutfak gereçlerinin kalaylarını yapıyor.
    Tarihçesi milattan önce 3000´li yıllara dayanan kalay bunca senedir insanlığa gelir sağlayan bir element olarak bilinir. Yüzyıllardır Türk kültürünün bir parçası olarak bilinen kalaycılık mesleği ise artık yok olmuş durumda, günümüzde olma k üzere. Bakır mutfak eşyaları, bilindiği gibi üzerlerindeki kaplamanın soyulmasıyla birlikte zehir saçtığından dolayı kalaylanmak zorunda. Bu nedenle de bundan yaklaşık 20 yıl öncesine kadar kalaycılar ve kalaycılık mesleği revaçtaydı. Gelişen teknoloji ile birlikte, bakır eşyanın yerini krom, çelik ve alüminyum alışımlı mutfak ürünleri aldı. Kalaycılık, önceki yıllarda seyyar olarak da yapılırdı. El arabaları ve at arabalarıyla köy köy, mahalle mahalle gezen kalaycılar, zamanla gelişen teknolojiye yenik düştü.
     İstanbul´dan gelerek Ardahan´da kalaycılıkla geçimini sağlayan Şahin Ergül (36) 11 yaşında baba mesleği olarak başladığı işinde 25 yıldır aralıksız çalışııyor. Büyükşehirlerde mesleğin artık para kazandırmadığını söyleyen Ergül, "Kalaycılık mesleğini 11 yaşımdan beri yapıyorum. Bu benim baba mesleğim. Artık çırak yetişmiyor. Kalaycılık bitti. Eskiden kaplar bakırdı ve kalaylanmak zorundaydı. Uzun zamandır teknoloji nedeniyle çelik, demir, krom, alüminyum alışımlı mutfak ürünleri satılıyor ve bakır mutfak gereçleri tarihi eşyalar kapsamına geçti. Antika gözüyle bakılan bu gibi kapları kalaylatıyorlar ve süs eşyası olarak dekor amaçlı kullanıyorlar. Ara sıra bize kalay işleri çıkıyor bu nedenle. Ben de mesleğimi Ardahan´a gelerek yapmaya çalışıyorum" dedi.