VEKİLLER DEVREYE GİRDİ PROJE İPTAL

VEKİLLER DEVREYE GİRDİ PROJE İPTAL

Ardahan'ın Göle ilçesinde planlanan siyanürlü altın madeni projesi iptal edildi....

     Ardahan'ın Göle ilçesinde planlanan siyanürlü altın madeni projesi iptal edildi. Projenin iptaline ilişkin AK Parti ardahan Milletvekili Kaan Koç ve CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu'nun ortak girişimleri etkili oldu.

    2023 yılında başlatılan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci sonucunda, Göle'de gerçekleştirilmesi planlanan altın ve değerli maden işletmesi projesine ÇED onayı verilmedi. Bu kararın alınmasında AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç ve CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu'nun kararlı mücadelesi belirleyici oldu.

VEKİL KOÇ; "ARDAHAN İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ" 

      AK Parti Ardahan Milletvekili Kaan Koç yaptığı açıklamada; "Serhat ilimiz Ardahan’da Göle Büyükaltınbulak mevkiinde gerçekleştirilmesi planlanan altın ve değerli maden işletmesi ile ilgili genel bir bilgilendirme ihtiyacı oluşmuştur. Özellikle yeşil Göle’mizin gönlü rahat olsun. Göle’mizin zengin tabiatının doğasının bozulmamasına asla ve asla müsaade etmeyiz, etmeyeceğiz. 2023 yılı aralık ayında başlatılan ÇED süreci bugün itibariyle olumsuz sonuçlanmış ve projeye ÇED onayı verilmemiştir Söz konusu Koza altın işletmeleri firmasının, Ardahan ili Göle Büyükaltınbulak mevkiinde altın bakır madeni açık ocak işletmesi projesine ilişkin, çıkarılan madenin zenginleştirme amaçlı yapılacak olan ayrıştırma yani halk arasında siyanürlü olarak bilinen uygulamada yapılmayacaktır. Bu proje ilk defa gündeme geldiği zamanda bakanlığımız ve ilgili firma yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde ayrıştırma işlemlerinin koza altın işletmeleri bünyesinde yer alan Gümüşhane’deki Masra altın madenine nakledilerek orada yapılacağı bilgisini zaten almıştık. Özetle ayrıştırma (siyanür) işletmeleri ve patlatma faaliyetlerinin olmaması şartı ile devam eden ÇED onay süreci bugün itibari ile olumsuz neticelenmiştir.

     Hemşerilerim müsterih olsunlar. Bölgedeki alt ve üst yapılara, tarımsal ve insani su kaynaklarına tarım ve hayvancılığa doğal ve tabii güzelliklerimize zarar verecek, kısacası memleketimizin kabul etmediği hiçbir projeye bizim rıza göstermemiz söz konusu olamaz. Önümüzde, her gününü ve her dakikasını  Ardahan için mesai yaparak geçireceğimiz seçimsiz 4 yıllık bir süreç var. Bu süreç içerisinde bundan önce olduğu gibi Ardahan için durmak yok, yola devam şiarımızla çalışmaya ve daha önce verdiğimiz sözleri yerine getirdiğimiz gibi, bundan sonrada getirmeye devam edeceğiz. Bu vesile ile tüm bu süreçte işbirliği ve uyum içerisinde süreci yürüttüğümüz, değerli milletvekilimiz Özgür Erdem İncesu'ya ve konuyla ilgili yüksek hassasiyeti sebebi ile Ardahan Valimiz Hayrettin Çiçek beye teşekkürlerimi iletiyor, siz değerli hemşerilerimi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" ifadelerini kullandı.

VEKİL İNCESU; "ARDAHAN SAHİPSİZ DEĞİLDİR"

      CHP Ardahan Milletvekili Özgür Erdem İncesu ise yaptığı açıklamada; "2023 yılı Aralık ayında başlatılan ÇED süreci bugün itibariyle olumsuz sonuçlanmış ve projeye ÇED onayı verilmemiştir. Fakat bu bir sonuç değil bunun farkındayız. Ruhsatın tamamen iptalini sağlayana kadar mücadelemiz devam edecek. İlgili projeyle alakalı ilk haber aldığımız günden bu yana konuyla ilgili birçok girişimlerimiz olmuş, detaylarını siz değerli hemşerilerimizle paylaşmış kamuoyu yaratmak adına her yerde sesimizi duyurmaya çalışmıştık. Bölgemiz insanına doğasına, tarım ve hayvancılığa zarar verecek hiçbir projeye sıcak bakmayacağımzın altını çizmiştik.

     Bundan sonrada Ardahan sahipsiz değildir. Ana fikri ile çıktığımız bu yolda memleketimiz için hemşerilerimiz için çalışmaya mücadele etmeye devam edeceğiz. Sonuç odaklı siyaset yapmayı ısrarla sürdüreceğiz. Bu süreçte işbirliği ve uyum içerisinde süreci yürüttüğümüz, değerli milletvekilimiz Kaan Koç’a ve konuyla ilgili yüksek hassasiyeti sebebi ile Ardahan Valimiz Hayrettin Çiçek beye teşekkürlerimi iletiyor, siz değerli hemşerilerimi saygı ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.