YAĞMURDAN SONRA GELEN BEREKET

YAĞMURDAN SONRA GELEN BEREKET

Bölgenin değişik lezzetlerinden...

         Bölgenin değişik lezzetlerinden olan mantar ilkbahar ve yaz aylarında yağmur sonrası bereketini gösteriyor.
      Yağmurun yağmasının ardından güneşle birlikte toprağın insanlara sunmuş olduğu mantar gerek tadı, gerekse protein açısından diğer sebzelere oranla daha fazla değere sahiptir.
         Yağmurun ardından toprağın insanlara en büyük ikramlarından olan mantarı toplamak için araziye çıkan vatandaşlar " mantar son derece sağlıklı ve protein deposu bir yiyecek. Sadece birazcık emekle bu denli güzel bir lezzetin sofralarda yer alması gerekiyor. Evlerimizde mantarın değişik yemeklerinin yapıyoruz. Et yemeklerinde, sebze yemeklerinde, közde pişirerek bu değişik lezzeti gerek kendimiz tüketiyor, gerekse misafirlerimize ikramda bulunuyoruz. Bizim bu toplamış olduğumuz mantarlar kültür mantarı yani yenilebilir mantarlar. Bölgemizde zehirli mantarlarda mevcut. Özellikle mantarlar hakkında bilgisi olmayanların buna çok dikkat etmesi gerekmektedir. Bu aylarda bolca olan mantarı tatmak için araziye çıkan vatandaşlar gelişi güzel mantar toplamamalıdır. Bölgemiz halkı bu konuda son derece bilgilidir. Özellikle gurbetten gelen hemşerilerimizin mantar toplarken bölge insanından yardım alması gereklidir" dediler.

Aminoasit Deposu
   

       Aminoasitler proteinlerin yapı taşlarıdır. Et ve tavuktan sonra en fazla aminoasit değerine sahip olan mantarlar özellikle et ürünleri tüketmeyenler için son derece önemlidir. Gerekli aminoasit içeriği bakımından mantarın zengin oluşu en çok vejetaryenlerin işine yaramaktadır. Vejetaryenler yalnızca sebze ve tahıl tükettiklerinden, yani hayvan ürünleri almadıklarından, insan beslenmesinde hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri de yeterince alamazlar. Bu durumda mantar bir nebze olsun vejetaryenlerin imdadına koşmaktadır. Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır.