KARAÇAY`DAN SİYASİ ANALİZ

KARAÇAY`DAN SİYASİ ANALİZ

Yazmayalı uzun zaman oldu galiba,

    Yazmayalı uzun zaman oldu galiba, biraz Aşık Şenlik konulu programlara katılmam biraz da amansız bir gribal enfeksiyon beni yazıp çizmekten uzak bıraktı. Ama çok şükür en sonunda tekrar kalem ve kâğıtla daha doğrusu klavye ile buluşup, tekrar sizler ile sohbet etme imkânını buldum.
    Bu vesile ile yaklaşık 2-3 aydır yaptığımız Âşık Şenlik konulu programlara desteğini esirgemeyen başta gazetem çıldırmanşet ve Halk ozanı Yener Yılmazoğlu olmak üzere tüm dost ve arkadaşlara sonsuz minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Âşık Şenliği daha fazla tanıtmak ve anlatmak gayesi ile çıktığımız bu yolda çok şükür büyük mesafeler aldık ve almaya da devam edeceğiz. Bugün çok şükür durağan halde olan birçok şahıs ve kurumsal yapı daha fazla Âşık Şenlik`ten bahsetmeye başladı ve ülkemizin her köşesinden insanlar Âşık Şenliği yeni tanıdıklarını ve bu tanımadan duydukları memnuniyetlerini bizler ile paylaşmaktadırlar. Yaptığımız çabalar yavaş, yavaş meyvesini vermeye başlamakta inşallah 2016 yılında Kültür Bakanlığımız bir haftalık zamanı Âşık Şenlik haftası olarak ilan ettiğinde ise mutluluğumuz kat be kat artacaktır. Bu vesile ile Bakanlığımızın müracaatımız ile ilgili Ardahan Valiliğimize, Valiliğimizin de İl Kültür Müdürlüğümüze konuyu intikal ettirdiği bilgisi elimize ulaştı ve en kısa sürede bu müjdeli haberin de ilan edilmesini beklediğimi ifade etmek istiyorum.
    Başta da dediğim üzere biraz gazete ve gazetecilikten uzak kaldık ama yöremizi ve gelişen gündemi takip etmeyi de bırakmadık. Bu bağlamda ülkemiz ve yöremiz için çok büyük önem taşımakta olan 7 Haziran 2015 genel seçimleri de yaklaşmaya başladı. Partiler adaylarını toplumun önüne çıkarttığı bu günlerde her yörede partilerin adayları ve sıralamaları mercek altına alınmaktadır. Bende Ardahan`ın seçimlere giderken vekil adaylarını inceleme ve halktan gelen tepkileri derleme imkânı buldum. İki milletvekilliği ile TBMM de temsil edilen Ardahan az sayıda vekil ile temsili nedeni ile sayısının azlığına ters orantılı olarak bu sayı azlığını tolere edecek aktif ve proje üreten vekillere ihtiyaç duymaktadır.
    Ardahan da açıklanan Milletvekili adaylarımızı şöyle bir inceledikten sonra parti bazında bakar isek;
    Adalet ve Kalkınma Partisi; İktidarın verdiği gücü arkasına alan AKP`li adayların bu seçimde de en az birinin belki de iki tanesinin TBMM`ye gitme ihtimali göz ardı edilmeyecek kadar büyük.
   Cumhuriyet Halk Partisi: Parti içerisinde onca karışıklık ve sallantılar ile gireceği bu seçimde ilk başta ön seçim yaparak adaylarını seçecekken bir anda merkezden atma yolunu seçerek adeta seçimi ateşe attı. 15 yıldır vekil olan bir ismi tekrar aday gösterilmesine bir kesim çok büyük tepkiler gösterirken bir kesinde aksine meclisin en renkli isimlerinden birisinin tekrar vekil olmasını istemekteler. İkinci vekili çıkartabilmek gibi bir şansı görünmeyen partide partinin oy depolarından olan Çıldır ilçesinde de Çıldırlı olan il başkanının görevden alınma sürecinde başrolü oynayan Sayın Ensar Öğütün bu hamlesi ile çıldır da ciddi kayıpların da sebebi olacağı kesin görünüyor. Parti genel merkezi ise bir yandan AKP`yi hanedanlık ile suçlarken bir yandan da bir vekilini 20 yıl aynı yerde tutarak aslında kendi ile çelişmektedir. Bunun yerine Sayın Enser Öğüt`ü farklı bir ilde değerlendirip Ardahan da yaşanan çekişmelere son vermek adına yeni iki aday ile yoluna devam etmeyi seçseydi işte o zaman hem bu kadar küskünü olmayacak hem de bir adet vekillik koltuğunu koruyabilecekti.
Halkın Demokrasi Partisi: Ardahan da CHP de yaşanan krizi fırsata çevirip buradan gelecek oyları alma planları yapan HDP adeta fırsatçı bir golcü gibi ceza alanı çizgisinin üzerinde dolanarak bu işin sonunda Ardahan da en büyük sürprize imza atıp bir vekillik kapma çabası içerisinde. CHP de yaşanan çalkalanmadan kendine en çok pay çıkarabilecek partilerin başında gelen HDP`nin en büyük handikabı Ardahan`ın güçlü milliyetçi refleksleri olan bir il olması.
   Milliyetçi Hareket Partisi: Belki de seçimlerin kaderini belirleyecek parti olan MHP etkili bir saha çalışması yapabilir CHP de yaşanan iç karışıklık yüzünden kaçacak oyları kendine çekebilir ise bir de Ardahan`ın milliyetçi reflekslerini harekete geçirir ise Ardahan`ın meclise göndereceği ikinci vekilinde sahibi olabilir.
  Buradan hareketle AKP`nin Ardahan da bir vekilliği kesin gibi dururken, ikinci vekili de hanesine yazdırırsa hiç ama hiç şaşırmamak lazım. Bu seçim belki de tarihi bir sonuç ortaya çıkararak Ardahan`ın en tanınmış simasını yaptığı yanlış ve yönlendirilmiş hamleleri nedeni ile meclis dışında bırakıp yerine ya Milliyetçi Hareket Partisini ya da onun en büyük siyasal rakibi olan HDP`yi meclise elleri ile sokmasına da vesile olabilecektir.
   Ama sonuç ne olur ise olsun Ardahan çok ciddi bir yol ayrımındadır ve bu keskin virajın milli birlik ve beraberlikten ödün verilmeden, Ardahan`ımıza yakışır bir seçim geçirilerek dönülmesini ve kim kazanırsa kazansın önce Ardahan`ımızın kazanmasını diliyorum