www.cildirgoyce.com

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ ÇILDIR MANZARALARI

YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ ÇILDIR MANZARALARI

DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN EVDEKİ BULGURDAN OLMAK

     Çok az bir zaman kaldı artık seçimlere yavaş, yavaş meydanlar ısınmakta, gizli ve aleni pazarlıklar yapılmakta bir oy daha fazla alabilmek adına aday olanlar ellerinden gelen çabayı göstermekteler.  Büyük şehirlerde siyasi parti ve partililik kavramı üzerinden yürüyen siyasetin nispeten daha küçük yerlerde aileler hatta şahıslar üzerinden yürüdüğü herkesin malumudur.              

    İşte tarihi ve kalbimizdeki yeri büyük ancak maalesef nüfus ve imkânlar olarak küçük olan Çıldır ilçemizde de bu çabalar ve hesaplar artık daha bir belirgin ve hızlanmış olarak yapılmaya başlandı.

   Ardahan ili bazında bakıldığında Ak Partinin belki de ilçeler arasında en rahat seçimi kazanacağı yerlerin başında gelen Çıldır da yapılan hamleler, ortaya çıkan İl Genel Meclisi liste mücadelesi durumu çok daha farklı daha heyecanlı bir yarış haline getirmiş görünüyor.

    Çıldır tarihinin en büyük muhafazakâr parti zaferlerine imza atan ilçe başkanının istifası ile aslında süreç başlamış oldu. Herkes bu istifanın parti içerisinde istişare ile alındığını, partiye yaptığı ciddi katkıları bir adım daha ileri götürerek il genel meclisi 1.sıra adaylığı ile hem Ahmet Rıfat Vural´ın ödüllendirileceği hem de hizmet boyutunda yeni ufuklar açılan başarılı başkanın daha fazla hizmet için önünün açılacağı düşünüyordu.   

    Ama son dakikada durumun hiç de öyle olmadığını hayretler içerisinde gördü Çıldır kamuoyu, son gün partinin en son karar verecek kurulundan çıkan karar herkesi adeta ters köşe yaptı. Yapılan değerlendirmede Çıldır´da yapılacak seçimde ciddi oy potansiyeli olan Âşık Şenlik´ten bir il genel meclis üyesinin 1.sıraya yazılması son dakikada uygun görüldü. Bu da aslında kabul edilebilir bir strateji gibi dursa da parti içindeki dengeleri altüst eden bir hamle olarak tarihe not düşüldü.  Yapılan bu hamle belki de devşirilmek istenilen oylar düşünüldüğünde mantıklı gibi dursa da aday özelinde; gerekli incelemeler yapılmadan  bizzat aday olunması için teklif götürenlerin, aday olacak kişiye kendisi ile ilgili yasal prosedürün bizzat halledileceği garantisi verilmesi  aldığım bilgilere arasında buna rağmen gelinen noktada adaylığa mani durumun varlığı nedeni ile uğruna 5 yıl partiye emek vermiş, sahada ciddi bir karşılığı olan eski ilçe başkanının bile üstünün çizilerek yapılmak istenilen liste planı tutmadı. Bu olay nedeni ile hem üzerine çizgi çekilen eski ilçe başkanı hem de onun yerine listeye yazılan kişi toplumda zor durumda bırakılmış oldu adeta Dimyata Pirince Gidilerken Evdeki Bulgurdan olundu.  

     İşte bu getirisi ve götürüsü doğru dürüst hesaplanamayan hamle Ak Partinin mevcut belediye başkanının belki de bir seçim zaferini bizzat kendi eli ile engellemiş olacak bir hamle olarak hafızalarda yer edecektir.

     Aslında Çıldır özelinde yaşanan bu olay Ak Parti kanadında yurdun birçok yerinde benzer şekillerde yaşanmıştır ve yaşanmaya da devam etmektedir. Her seçim döneminde gönüllere girmeyi hedefleyen Ak Parti kadroları bu seçim döneminde ciddi olarak gönüllerden hicret etmiştir adeta. Çok ciddi bir küskünler ordusu oluşmuş ve bu küskünler her seçim öncesi adaylıklar açıklandıktan sonra oluşan klasik küskünler hareketinden öte bir hal alarak bugüne kadar partisine çok büyük hizmet eden ve başarılar kazandıranların üstlerinin çizildiği, gönüllerinin kırılıp, rencide edilen küskünler ordusu haline gelmiştir.

    Üstelik Çıldır´da yapılmak istenen bu anlamsız ve gereksiz hamle aynı anda ilçede iki önemli siyasi figür olan ve toplumda karşılığı olan iki önemli siyasi ismi de üzmüş, kırmış ve rencide etmiştir. İşte bu sebepledir ki yapılan bu yersiz, gereksiz ve ahde vefadan yoksun hamlenin ortaya çıkaracağı durum seçimlerde mutlaka belirleyici bir rol oynayacaktır.    

   Şahsen ben ise bu olaydan dolayı iki kere üzüntü duyanlardanım. Bir yanda dostluğumuz kardeşlik boyutuna dönüşmüş çok değer verdiğim ve kendisi iktidar partisinin ilçe başkanı olduğu dönemde bile kendisinin sahibi olduğu gazetemde onca iktidar eleştirisi yazmama rağmen bir gün bile bana gönül koymayan gönül insanı değerli kardeşime Ahmet Rıfat Vural´a yapılan bu vefasızlığa üzülürken öte yandan da köylüm olan ve Dede Baba dostumuz olan bir büyüğümüze göz göre göre yapılan  muameleyi ve karşı, karşıya bırakıldığı durumu büyük bir üzüntü ile takip etmekteyim.

    Tabi iktidar kanadında bu gelişmeler olurken Ardahan ve Çıldır siyasetinin çok önemli bir aktörünü belediye başkanı adayı olarak ilan eden CHP durumdan haklı olarak istifade etmekte ve iktidar hanesinden eksilen her puanı gösterdiği sakin ve gereksiz panik yapmayan duruşu ile birer,birer hanesine yazdırmaktadır.  Adaylığının ilk açıklandığı günlerde seçim atmosferine biraz sert ve kanımca da gereksiz gerkinlik politikası ile giren Cumhuriyet Halk Partisinin tecrübeli adayı Mehmet Mülazim Karaçay adeta bir ara unuttuğu siyasi tecrübesini hatırlamıştır. Gereksiz bir gerginlik ile başladığı seçim yarışında adeta gerginliğin frenine basmış ve kendi hamlelerinden ziyade karşı tarafın yanlış hamleleri ile pozisyon alarak gayet berrak olan ortamı bir anda toz duman içerisinde bırakan iktidarın yarattığı ortamdan zaferle çıkmanın yollarını aramaya başlamıştır. İstanbul´da Âşık Şenlik Kültür derneğinin organize ettiği gecede kendisine yapılan haksız muameleye karşı bile büyük bir feraset ve tevazu ile karşılık vererek hanesine ciddi puanlar yazdırmıştır.

     Sonuç olarak elbet bir adayın kazanacağı seçimlerin ilk start verildiği güne nazaran çok daha çekişmeli ve başa, baş geçecek bir yarış haline geldiği kanaatindeyim. Yapılacak olan bu seçimin de güzel Çıldır´ımıza yakışan olgunluk ve demokrasi anlayışı ile yapılarak sonuçlarının tüm insanlarımıza hayırlar getirmesini temenni ederek sözlerime son verirken kazanın çıldır olmasını yüce rabbimden niyaz ediyorum.

Sinan KARAÇAY / İstanbul