YAŞAR GELER


ARDAFED ve BAĞLI DERNEKLER NE YAPMALI?

ARDAFED Ardahan Dernekler Federasyonu, 2000’li yılların başından beri kurulmak üzere çalışmalar başlatılan ama bir türlü kurulamayan bir federasyondu. 2009 yılında Ardahan Derneklerinin bir toplantısında Ben Yaşar Geler,


ARDAFED ve BAĞLI DERNEKLER NE YAPMALI?

19 Nisan 2024

     ARDAFED Ardahan Dernekler Federasyonu, 2000’li yılların başından beri kurulmak üzere çalışmalar başlatılan ama bir türlü kurulamayan bir federasyondu. 

     2009 yılında Ardahan Derneklerinin bir toplantısında Ben Yaşar Geler, Mehtap Kılıç ve Cevat Coşkun’a federasyon kurma çalışmaları yapmak üzere yetki verildi. 

     Tabiri caiz ise İstanbul kepçe biz kazan, gece gündüz demeden İstanbul’da bulunan derneklerin neredeyse tamamını ziyaret ettik.  Onlarca toplantı sonucunda Beykoz’da balıkçı mekânı olan bir hemşehrimizin mekânında sanırım 14 derneğin katılımıyla Güven Doğruyol’a seçimle kurucu yönetim kurulu yetkisi verildi.

     Güven Doğruyol federasyonu kurdu ve 2014 yılına kadar getirdi. Daha sonra ben, göreve geldim ve verdiğim söze de bağlı kalarak görev sürem dolduğunda istifamı verdim ve benden sonra yönetim kurulu içinde bir seçim yaparak Fakir Yılmaz göreve geldi. Yaklaşık iki döneme yakında o yaptıktan sonra o da görevi Orhan Çerkez’e devretti. 

    Bu dönemlerde genellikle Ardahan’ın her kesimini kapsayacak şekilde bütünleşik bir yönetim anlayışı sergilendi. Ayrıca, yönetim kurullarında da liyakat esaslı kişilere yer verilmeye çalışıldı. Umarım ki bundan sonra da bu liyakat ve kapsayıcılık anlayışıyla bu federasyon gelişerek yoluna devam eder.  Devam etmesine eder ama önerilerim dikkate alınır mı alınmaz mı bilemiyorum ve ben yine de naçizane birtakım önermelerde bulunacağım. 

     Çünkü, federasyonumuz artık emekleme dönemini tamamlamış, yürüme hatta koşma sürecine girmiştir. Artık koşturmak bizim elimizde.

1-Öncelikle genel kurul iş ve işlemlerinin mevcut yönetim kurulu üyelerince yürütülmesi.

2-Yönetim, denetim, disiplin, başkanlar kurulu, danışma kurulu gibi organlara çok ama çok nitelikli ve liyakatli insanların seçilmesi.

3-Yaklaşık 60-70 kişilik asıl-yedek listelere girecek arkadaşlarımızın asgari aylık 1000 TL. ödeme yapması gerekir. Her ay düzenli bir akar şekilde bu ödemeler yapılmalı.

4-Yapılan bu ödemeyle daha nitelikli bir genel merkeze geçilmeli ve profesyonel bir sekreterya oluşmalı ki kurumsal kimlik kazandıralım.

5-Özellikle yönetim kurulu olmak üzere yönetim kurulu üyeleri arasında çeşitli meslek gruplarına mensup arkadaşlarımız getirilerek hizmet ve proje üretme konusunda daha profesyonel davranılmalıdır.

6-Üye derneklerden alınan aidatlar artırılarak ve ciddiyetle ödenmeleri sağlanarak aidiyet duygusu oluşturulmalıdır. Ödemelerini yapmayan derneklerin üyelikleri düşürülmelidir.

7-Oluşacak yeni yönetim mekanizmalarıyla özellikle Ardahan’ın elzem sorunlarına (Doğu Ekspresi örneği gibi) dönük, ciddi projeler üretilmelidir. Üretilen projeler ilgili mercilerle ivedilikle iletilmeli ve gerekirse eylemsellikler düzenlenmelidir.

8-Özellikle ekonomik, sosyal, kültürel ve eğitimsel sorunlara dönük projelere ağırlık verilmelidir.

9-Federasyon artık kişisel yönetimlerden uzaklaşarak kurumsal yönetim tarzına dönmelidir.

10-Ayrıca, federasyon seçimlerinin birkaç ay ötelenerek üyesi olan yaklaşık yetmiş derneğin başkanlarıyla ve ilgilileriyle bir çalışma yapılarak ve ortak bir liste anlayışıyla genel kurula gidilmesi sağlanmalıdır. Çünkü, birçok dernek yöneticisi dahi birbirini tanımıyor.

     Şimdi diyorum ki, hadi bakalım Ardahanlılar, hadi bakalım dernekler, hadi bakalım yönetimlere ve başkanlıklara talip olan dostlar, bu kurallarla hareket emek istiyorsanız buyurun çıkın ortaya biz de gelip sizleri destekleyelim.

Uz. Eğitimci-Gazeteci-Yazar

Yaşar GELER

Maltepe Ardahanlılar Derneği Başkanı