www.cildirgoyce.com

YAŞAR GELER


TARIM VE HAYVANCILIK

Öncelikle tarım konusuyla başlayalım...


    Çıldır Nasıl Gelişir? Yazı dizimin bu bölümünde Çıldır´ ın tarım ve hayvancılık konusuna değineceğim. Daha sonra da farklı konularla yazı dizim sürecektir.
    Öncelikle tarım konusuyla başlayalım. Tarım, ilçemizde bitki çeşitliliğinin fazla olmamasına rağmen, vazgeçilemeyecek bir ekonomidir. İlçemizde son yıllarda devletin destekleme çabasının da olmasına rağmen, tarım konusunda fazla ileri gidemedik. Neredeyse ancak hayvanlarımızın beslenme ihtiyacını karşılayacak boyutta ot ve saman üretilebilmektedir. Ertesi yıla ancak tohum olabilecek miktarda arpa ya da buğday bir miktar da un yapılacak kadar yetiştirilebilmektedir. Tabi ki bu durumun en belirleyici unsuru, hava olayları ve mevsimsel koşullar olduğu gerçeğini de göz ardı edemeyiz. Bunların yanında patates, soğan gibi ana sebzelerde yetişmiyor değil. Fakat bunları ticarete-ekonomik harekete geçirecek bir tarımsal kafamız henüz oluşmadı. Ancak merak ettiğim bir şey var; İlçede görev yapan Ziraat mühendisleri, teknisyenleri ilçe halkını bu konuda ne kadar bilinçlendiriyor, eğitiyor,tarıma-ziraata, sebzeciliğe ve meyveciliğe yönlendirebiliyorlar. Çocukluğumdan hatırlarım, aslında ilçemizde neredeyse her türlü sebze ve meyve yetişebilmekteydi.  
    Artvin´ in Yusufeli ilçesinden gelen bazı insanlar ilçede tarla kiralayarak bostancılık yapar ve her türlü sebzeyi yetiştirip ilçe halkına satarlardı. Ama ne yazık ki biz ilçe halkı olarak bunu kendimiz bir türlü başaramıyoruz ya da yetkililer tarafından neden bu konuda yönlendirilmiyoruz. Mesela Kurtkale bölgemizdeki o güzelim vadide yetişen onlarca meyve çeşidi de sanırım diğerleri gibi sekteye uğramaktadır. Bu konuda da özellikle Üniversite çevrelerine büyük iş düşmektedir. Ancak, bir gerçeği de göz ardı etmemek gerekmektedir. Devletin iyi niyetle verdiği, tarımsal kalkınmayı desteklemeyi amaçlayan fiy, gorunga vb. bitki yetiştiriciliği için alınan paraların ne yazık ki, ekine değil sigara parası hatta kumar ya da eğlence parası yapıldığı kulaklarımıza çalınmaktadır. Devletin, verdiği bu destekleme paralarını çok iyi bir şekilde denetlemesi gerekmektedir. Oysa gerçekten bizim topraklarımız doğal hatta organik tarıma en elverişli topraklardır. Hele bir de hayvansal gübreyi tarıma taşıyabilirsek. Hayvancılığa gelince; ilçemizde hayvancılık büyük baş, küçük baş, kümes hayvancılığı, arıcılık ve balıkçılık olarak görülmektedir. Ancak yine de doğal ortamda, doğa koşulları, hava şartları, mevsimsel sorunlar nedeniyle etkili bir hayvancılığımız yoktur diyebiliriz. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen ticari anlamda özellikle büyük başta, buna yakın da küçük başta hayvancılığımız vardır. Oysa ki o güzelim doğadan çok etkili bir hayvan üretimi yapılabilir. Özellikle de yılda bir defa Kurban Bayramı´ nda sektör hareketlenir. Oysa ki, et kombinaları, et işleme entegre tesisleri, paketleme etkili olsa, Pazar illa ki bulunur. Son on-on beş yıldır kümes hayvancılığı özellikte revaçta olmaya başladı. Ancak, bu kümes hayvanı Kaz´ dır. Çok güzel bir sektör gelişiyor.
    Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi metropollerde tüketimin dernekler aracılığıyla yapıldığı düşünüldüğünde olumlu ekonomik gelişmeler olduğunu görüyoruz. Ancak, ne yazık ki üzülerek söylüyorum; köylerimizdeki bakkallarda bile çiftlik tavuğu ve çiftlik yumurtası satılmakta, fırınlardan gelen ekmekler tüketilmektedir. Arıcılıkta fena değiliz. Ancak, dediğim gibi biraz daha fazla teknik desteğe ve bilgiye ihtiyacımızın olduğu görülmektedir. Tabi ki, bir de pazara. Bilinçli bir arıcılığın yapılması gerekmektedir. Çünkü, bizde bulunan arı ırkı dünyada nadir bulunan Kafkas Irkı Arıdır. Çıldır ve Aktaş göllerinde mükemmel bir Sarı Balık dediğimiz Sazan ve hatta dağlardan akan derelerde Kırmızı Benekli Alabalık türleri mevcuttu. Ancak, son yıllarda göllerimize atılan İsrail Sazanı dediğimiz bir balık türü bizim doğal Sarı Balığımızı yiyerek türünü azaltmaktadır. Hatta yok olma noktasına getirmiştir. İşte yukarıda anlatmaya çalıştığım konularda devlet desteği ve denetimi iyi çalıştırıldığında, ilçemiz halkına teknik bilgi desteği sağlandığında, eğitim ve seminerlerle bilinçlendirmeler yapıldığında gerçekten ilçemizin çok gelişeceğini ve olduğundan daha ileri bir noktaya geleceğini düşünüyorum.
Yaşar GELER / Uzman Eğitimci-Yazar